ОТКРИВЕНА ФИГУРИНА НАСТАЛА 4800 ГОДИНА ПРЕ ХРИСТА: Имала је и стилизоване црвене чизмице (ВИДЕО)

С. Бабовић

24. 10. 2021. у 14:30

ПРАИСТОРИЈСКА фигурина висока 6 центиментара нађена је на археолошком локатету Витковачко поље код Александровца, а према првим проценама стручњака настала је око 4800 година п.н.е.

ОТКРИВЕНА ФИГУРИНА НАСТАЛА 4800 ГОДИНА ПРЕ ХРИСТА: Имала је и стилизоване црвене чизмице (ВИДЕО)

Фото: С.Б.

Археолози предочавају за “Новости” да таква фигурина до сада није била позната:била је обојена у зелено и црвено, а чак су јој у црвеној боји стилизоване “чизмице”.  

На овом локалитету августа 2019.године дошло је до сензационалног открића једне од најмонументалнијих примерака винчанске фигуралне пластике,фигурине под именом “Вита”,  датоване на период од 5.500 до 4.750 г.п.н.е. Захваљујући овом открићу археолога Сање Црнобрње-Красић, цео локалитет је поново добио на значају и Министарство културе и информисања финансијски је помогло прва системска археолошка истраживања. А она,како смо се уверили на лицу места,већ дају импознатне резултате.

- Још 15-ак фрагемента неких других великих фигурина смо за сада пронашли, а та “шарена”, на жалост без главе, висока је 6 центиметара и тип је фигурине какав до сада нисмо познавали - напомиње за “Новости” др Адам Црнобрња, руководилац археолошких истраживања.

- Пре две године је приликом заштитних истраживања дошло до открића велике скулптуре и тада је праћен само канал, који је још увек централни део наших сонди. Сада је неопходно да сазнамо шири контекст. На основу првих индиција, претпоставили смо да је у питању читава неолитска кућа. Међутим, када смо кренули у ова ископавања, установили смо да се највероватније ради о комплексу неолитских пећи, огњишта, прилично је загонетна ситуација.

Археолози Народног музеја у Београду, Народног музеја у Крушевцу у сарадњи са Завичајним музејем Жупе из Александровца, настављају са истраживањима која ће трајати најдаље до 10. новембра.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

КАДА ЈЕ ВРУЋИНА, ЛИЧИ НА САХАРУ: Слано језеро, а у војвођанској равници

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!