НАЈСКУПЉИ ОБРОК НА СВЕТУ: Златни хамбургер са авокадом кошта три милиона долара и – није за јело! (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

21. 09. 2021. у 23:47

НАЈСКУПЉИ сендвич на свету направио је Тим Бенгел. Скулптура је названа „„Who Wants To Live Forever“,“, а представљена је на Недељи уметности у Берлину.

НАЈСКУПЉИ ОБРОК НА СВЕТУ: Златни хамбургер са авокадом кошта три милиона долара и – није за јело! (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Инстаграм/ businesspunkmag

Скулптура направљена од чистог злата вредна је три милиона америчких долара. Аутор скулптуре Тим Бенгел, користио је прави тост од авокада као шаблон и направио је 27 три де модела појединачних комада сендвича – пет кришки авокада, пет кришки парадајза, десет листова руколе, пет колутова лука и две половине пецива.

Затим је сваки комад излио у 18-каратно злато и поново га саставио у сендвич. Укупно скулптура тежи више од 11 килограма. Немачка галерија „Ротхер“, за овај златни тост је дизајнирала кутију вредну 47.000 долара.

Како наводи уметник, тост од авокада је статусни симбол генерације миленијалаца који представља богатство, фитнес, статус и здрав начин живота. Уметник такође, повезује своје уметничко дело са митом о краљу Миди, који је додиром све претварао у злато, да би на крају умро од глади.

- Сличне ствари се догађају у данашњем турбо-капитализму, који у својој похлепи за профитом, уништава све - рекао је уметник Тим Бенгел, који је постао славан 2017. године када су његове слике направљене од листића злата и обојеног песка на платну постале виралне. За Берлинску недељу уметности 2019. године изградио је врт у облику лобање од грмља и надгробних споменика.

Најскупља скулптура од тоста са авокадом на свету стићи ће у Сједињене Државе крајем године, најпре на Недељу уметности у Мајамију. Такође, комад је доступан за куповину преко Галерије „Ротхер“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима