„ЧИСТО ИЗ ЉУБАВИ“: Удружење „Наше станиште“  организује чишћење излетишта Грза

„ЧИСТО ИЗ ЉУБАВИ“: Удружење „Наше станиште“ организује чишћење излетишта Грза

ГРУПА младих еколошких активиста са територије Поморавског округа, окупљена у удружење „Наше станиште“, организује још једну акцију уклањања смећа из познатог излетишта Грза код Параћина.

25. 05. 2023. у 15:41

ЕКОЛОШКА ТРКА НА ГРЗИ: Организује је „Наше станиште“, а пријављивање је у току

ЕКОЛОШКА ТРКА НА ГРЗИ: Организује је „Наше станиште“, а пријављивање је у току

ВРАТИ пар сати природи“ назив је еколошке акције коју је неформална група младих „Наше станиште“ организовала на Међународни дан планете Земље на Грзи, а сада на истом излетишту припрема организацију трке.

26. 04. 2023. у 11:19

ОД ПРИРОДЕ НА ДАР: Међународни дан планете у Царској бари (ФОТО)

ОД ПРИРОДЕ НА ДАР: Међународни дан планете у Царској бари (ФОТО)

СПЕЦИЈАЛНИ резерват природе Царска бара код Зрењанина, поводом Међународног дана планете, угостио је делегације Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Секретаријата за заштиту природе. 

22. 04. 2023. у 17:39

ПОВОДОМ ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ:  „Наше станиште“ организује сутра чишћење излетишта Грза

ПОВОДОМ ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: „Наше станиште“ организује сутра чишћење излетишта Грза

ПОД мотом „Врати пар сати природи“ неформална група младих са подручја Поморавског округа „Наше станиште“ организује у недељу, 23. априла, сакупљање и одношење смећа са излетишта Грза код Параћина.

22. 04. 2023. у 17:36

Misli zeleno

Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?

Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.


4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:

✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača

✔ Probajte lokalnu hranu

✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima

✔ Ne bacajte hranu

Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja

Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.

Info tabla

01

Šta označava CARPOOLING?

02

Ko su ekološki migranti?

03

Šta je održivi lanac snabdevanja?

04

Šta predstavlja regenerativna poljoprivreda?

05

Šta podrazumeva naked/nude pakovanje?

06

Digitalna trezvenost?