У КЛУПАМА И МАЛИ РУСИ И УКРАЈИНЦИ: Упис будућих првака у основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја

Љ.П.

23. 03. 2023. у 17:09

ОД ЈЕСЕНИ, у новосадске осмолетке, према тренутним информацијама којима располаже Градска управа за образовање, а које су добили од ЈКП „Информатика“, сешће 3.539 будућих првака. С обзиром на то да упис почиње 1. априла и трајаће до 31. маја, ова управа ће тачан податак о броју уписане деце имати у јуну.

У КЛУПАМА И МАЛИ РУСИ И УКРАЈИНЦИ: Упис будућих првака у основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја

Фото П. Милошевић

У овом моменту, како наводе у надлежној Градској управи, у овом моменту не постоје коначни подаци о броју деце која ће бити уписана у први разред основне школе на територији Града. Школе су, како предочавају надлежни, изнеле су пројекцију, имајући у виду број поднетих захтева за упис у први разред деце, која територијално не припадају подручју осмолетке.

- Велики је и број захтева руске и украјинске деце која су избегла због ратом захваћених подручја, па ће укупан број уписане деце бити већи у односу на школску 2022/2023. годину – објашњавају у Градској управи за образовање. - Прваци ће имати могућност као и прошле године да се упишу до почетка школске године.

У први разред наредне школске године уписују се ученици који су рођени од 1. марта 2016. до 28. фебруара 2027. године. Деца старија од седам година могу се уписати у први разред основне школе, али уз образложење због чега дете није уписано када је стасало да похађа осмолетку, и уколико је из неког разлога претходно одложен упис у први разред у складу са законом.

- Имајући у виду да се упис деце обавља преко портала е-управа, сву документацију за упис детета службеним путем прибавља школа у коју се дете уписује – кажу у Градској управи за образовање. - Тако да родитељи не морају сами да прибављају документацију, осим у случају када се лекарски преглед обавио код приватног лекара, када школе могу тражити потврду о лекарском прегледу да родитељи сами донесу.

ДОКУМЕНТАЦИЈА

ОД документације за упис је неопходно извод уз матичне књиге рођених, уверење о пхођању предшколског програма, доказ о лекарском прегледу детета и доказ о пребивалишту родитеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТЕСЛИНЕ РЕЧИ КОЈЕ ПЛАШЕ: Како ће изгледати свет у 2100. години - ограничење потомства, стерилизација, хигијена и загађеност