РШУМ И ЈАСМИНКА У ТРЦИ ЗА "АСТРИД": Српски писци за децу кандидати за престижну Светску књижевну награду

М. Н. М.

21. 05. 2021. у 12:25

КАНДИДАТИ Библиотеке града Београда за престижну књижевну награду "Астрид Линдгрен 2022" и ове године су наши популарни писци за децу и младе, Јасминка Петровић и Љубивоје Ршумовић.

РШУМ И ЈАСМИНКА У ТРЦИ ЗА АСТРИД: Српски писци за децу кандидати за престижну Светску књижевну награду

Популарна Јасминка Петровић на Сајму књига , Фото З. Јовановић

Номинација за највећу међународну литерарна награду у области књижевности за децу, коју је 2002. године основала шведска влада у знак сећања на Астрид Линдгрен, ауторку култног дела "Пипи Дуга Чарапа", без сумње је обрадовала и двојац омиљених домаћих аутора, премда су обоје за своје стваралаштво већ овенчани бројним престижним признањима.

- Астрид Линдгрен је списатељица која је променила ток дечје књижевности са својом чувеном Пипи, и наравно да ми значи што ме поново предлажу за награду која носи њено име, притом знану и као "мали Нобел" што је својеврсна потврда значаја дечје књижевности на светском нивоу - вели Јасминка Петровић, коју је БГБ кандидовала и раније, последњи пут прошле године када је због пандемије све остало прилично непримећено.

Љубивоје Ршумовић, Фото К. Михајловић

За легендарног Ршума, вероватно најпознатијег, највољенијег и најчитанијег нашег песника и прозног писца за мале и младе читаоце, ово је такође тек једна од многих номинација у низу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)