НЕМА БОЉЕ ОД КЕЈТ ВИНСЛЕТ: Гај Пирс о серији "Мер из истауна" на ХБО и сарадњи са славном оскаровком

БОЈАНА ЈОВАНОВИЋ

22. 05. 2021. у 07:00

АКО понедељком у 21.00 одлучите да на ТВ од свих канала одаберете баш ХБО, осигураћете себи 55 минута квалитетног програма, под називом "Мер из Истауна".

НЕМА БОЉЕ ОД КЕЈТ ВИНСЛЕТ: Гај Пирс о серији Мер из истауна на ХБО и сарадњи са славном оскаровком

Фото ХБО /IMDb

Овогодишња драмска крими серија са Кејт Винслет, добитницом свих битних награда у глумачком бизнису - Оскара, Емија и Златног Глобуса - у насловној улози детективке из малог америчког града, сигурни смо да ће вас приковати за мале екране, шта поручују и високе оцене критичара и гледалаца.

Међутим, ако се још нисте укључили у ову причу, можете путем ХБО ГО-а погледати све епизоде уназад и прикључити се премијерном ТВ извођењу пред само финале седме и последње епизоде, 24. маја.

Док наша хероина Мер покушава да склопи мозаик од различитих коцкица у различитим сферама свог живота, појављује се он, тотално друкчији од других. Зове се Ричард Рајан и задатак му је да освоји Мерино храбро срце, које бојажљиво покушава да се сакрије од њега. Када знамо да Рајана тумачи чувени британски глумац Гај Пирс, такође овенчан Емијем, онда имамо гаранцију да ће ова љубавна прича, одиграна у крими вртлогу, бити заиста нешто посебно.

У ексклузивном интервјуу за наш лист, Пирс нам, за почетак, појашњава своју улогу у серији.

- Играм Ричарда Рајана, који долази у Истаун да предаје креативно писање. Потпуни је аутсајдер у том градићу, за разлику од Кејтине (Винслет) улоге, Мер, која је потпуно "уроњена" у Истаун, локална је детективка, па је поприлично уплетена у свачији живот. На неки начин, то је ограничава, а Ричард је подсећа да је не доживљавају сви на исти начин. Он је прилично опуштен, не чини се као да има много шта да изгуби, а упознаје је случајно у бару. Међутим, врло брзо ће га обузети потпуно. С временом сазнајемо да је Ричард у прошлости био успешан писац, што га је водило из једне кратке везе у другу, а ниједна од њих није му много значила. Онда упознаје ову жену која је веома комплексна, и врло брзо се заљубљује у њу. Са њим Мер може бити неко ко је много више од локалне детективке која покушава да реши свачији проблем.

Шта вас је привукло овој причи?

- Занимају ме све врсте прича, али кад прочитам сценарио и осетим да је реч о некој сличној на којој сам већ радио, моје интересовање сплашњава. Одувек тежим томе да пронађем иновативне ствари, па и ликове какве до тада нисам играо. Или, ако је реч о неком кога сам већ играо, да се свет у коме је он променио. Генерално ме привлаче људске драме, оне у којима људи покушавају да схвате шта се дешава међу њима, било да је то на драматичан начин, као у полицијској причи, било на породичан начин. Сценарио "Мер из Истауна" обједињује оба.

 
 

ПОРОДИЦА КАО ГЛАВНА ТЕМА

КОЈИМ темама се серија бави? Да ли су вам блиске срцу?

- Мислим да је породица главна тема, јер без обзира на то колико је драматичан и екстреман сваки делић сценарија везан за Кејтину улогу, на првом месту све је увек враћа породици. Повезаност са њеном мајком, ћерком и пријатељима који су изгубили члана породице или имају потпуно различите односе са фамилијом. Све то приказано је кроз драматичну призму детективске приче. Сви можемо да осетимо везу са породицом, јер смо имали борбе са сопственом, волимо је, каткад и мрзимо, али, било како било, не можемо да побегнемо од ње. Због тога мислим да је у серији реч о породици, на првом месту. Чак и менталитет малог града може бити веома репрезентативан за породицу.

Како сте се припремали за улогу?

- Морао сам да узмем у обзир то да је Ричард доживео успех у прошлости, написао је књигу која је била веома тражена и награђивана. Међутим, ништа није написао од тада. Било је занимљиво размишљати о томе како то утиче на некога. Слава је занимљива тема. Имам много пријатеља који су веома познати и одувек ме је занимало како то утиче на људе, јер је заиста неприродно да те неко стави на пиједестал. И, врло брзо након тога, они могу бити лако склоњени са тог пиједестала. Моја сестра има интелектуални инвалидитет, и мучи се, бори кроз живот, из дана у дан.

С друге стране, постоје ти веома славни људи који све време добијају шта год пожеле, обасјани су сјајном светлошћу целог живота. Ту видим дисбаланс између нормалног живота и такозваног живота славних. Зато ми је било посебно занимљиво да играм човека који већ годинама, након врхунца славе, није написао ништа што ваља. Оно што сам унео у свој лик је питање шта му се догодило тада када је написао ту одличну књигу, и зашто му се то више не догађа. Такође, он размишља о томе шта му је све слава некада доносила, имао је љубавне афере са женама које му ништа нису значиле, а сада је упознао жену која није заинтересована за њега зато што је написао познати роман. Она чак уопште није заинтересована за њега. Али, она њега занима. Морао сам, као глумац, све то да схватим и осетим шта то заиста значи човеку његових година, с обзиром на то да осећа нешто потпуно другачије у односу на оно што је осетио последњих 20-25 година...

Шта Ричард види у Мер?

- На првом месту, њу тумачи Кејт Винслет, тако да види прелепу жену. Привучен је њеном лепотом, али, у исто време, осећа да у њој постоје одређена утученост и тежина. Нешто што ставља са стране да би могла да функционише. Он жели да је пита шта је то. Мада Мер можда осећа да јој је тешко да прича о томе, с друге старне, нико други је не пита шта се заправо збива унутар ње. Зато ће и одшкринути врата Ричарду да може да дође до ње. Допада ми се чињеница да наша два "старија" лика проналазе једно друго на нетипичан начин. Разоткривајући се овом другом, они истовремено разоткривају сами себе.

 Са Кејт Винслет у серији "Мер из Истауна", Фото ХБО /IMDb

Како је било сарађивати са Кејт Винслет?

- Много волим да радим са њом, иако сам овај пут кратко време провео на сету. На почетку, у марту 2020, почео сам и снимао један дан, када су нас затворили због корона вируса. Завршио сам свој део тек у септембру и октобру прошле године. Атмосфера на сету је била веома необична, јер је то био први посао рађен након појаве пандемије. Сви су покушавали да пронађу начин на који би могли да раде. Свакодневно су нас тестирали на присуство вируса, мене 45, а Кејт вероватно 145 пута. Сви смо носили маске и држали социајлну дистанцу, баш све је било необично. Међутим, у исто време, Кејт и ја смо имали диван, присан однос, заиста смо уживали у друштву овог другог. Пре почетка снимања провели смо 10 дана у карантину, у истој кући, па смо имали прилике да се поново ближе упознамо.

Играли сте заједно 2010, у серији "Милдред Пирс". Како бисте је окарактерисали као глумицу?

- Нема боље од ње. Она је заиста изванредна. Често нам као глумцима траже да говоримо о другим колегама са којима смо сарађивали. И, знате, неки од њих су досадњаковићи. Али она је неко ко веома много и напорно ради, учи своје реплике и увек зна о чему говори. Има одличне идеје и увек је вољна да их подели са другима, тако да је веома колегијална и комуникативна. Једноставно, Кејт је дивно, топло, фантастично људско биће. Много нам је било забавно заједно. Уз то, имамо занимљиву заједничку прошлост, рођени смо истог датума, а Кејт ме је гледала на телевизији када сам имао 18, а она 10 година. Рекла ми је да јој је то сазнање на неки начин променило живот, а и мени је. Уз све ово, имамо велику дозу поштовања једно према другом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)