ПИСАЊЕМ ЧУВА УСПОМЕНУ НА РОДНИ КРАЈ: Из Норвешке о Гњилану и Космету

Ј. С.

19. 05. 2021. у 22:35

БРАНКО Димески рођен је и младост је провео у Гњилану на Косову и Метохији.

ПИСАЊЕМ ЧУВА УСПОМЕНУ НА РОДНИ КРАЈ: Из Норвешке о Гњилану и Космету

Фото: Ј. С.

Ратне околности учиниле су да буде један од бројних Срба који су морали да напусте огњишта. Од 2008. године живи и ради у Норвешкој, али својим писањем чува успомену на родни крај. Његова најновија књига трећа по реду Завичајни Отисци – Гњилане моје кад си се шалило и радовало. Реч је о песмама и причама које сликовито описују једно време и нашин живота у гњиланском крају.

Димевски ради у здравству , али је посвећен писању, новинарству и итраживачком раду. Његове књиге изазивају велику пажњу не само земљака широм света већ и људи који желе да боље упознају Косово и Метохију.

- Ова збирка стихова и шаљивих прича као сећање на моје Гњилане, једно време, људе и догађаје, не би настала да није било новинара Миодрага Станковића, те је стога и посвећујем његовим сенима – каже Димески за Новости.

Фото: Ј. С.

Како каже књига је настала као омаж родном граду и „њговим“ Гњиланцима, те су песме писане Гњиланским говором, тачније поддијалектом.

- Главни лични мотив да напишем ову књигу јесте осећај дуга према светом Космету и мом завичају, као и многим генерацијама мојих суграђана. Песмом и шаљивим анегдотама из Косовског Поморавља и Гњилана, сведочим време једног постојања не препустивши забораву време када се радовало и шалило – каже Димевски.

Књижевник Благоја Савић написао је да је ове приче и песме песник могао насловити као „Хроника Гњиланаца“. Оне су према његовим речима приказ једног народа који има свој специфични говор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)