РАДОЈЧИЋУ "ДЕСАНКА МАКСИМОВИћ": Свечаност у атријуму Народне библиотеке, уручена престижна награда

М. Н. М.

17. 05. 2021. у 19:54

ПЕСНИК Саша Радојчић добитник је награде "Десанка Максимовић" за 2021. годину, а признање које додељује задужбина која носи име славне песникиње свечано му је уручено у Атријуму Народне библиотеке Србије у Београду - уместо, традиционално, у Бранковини.

РАДОЈЧИЋУ ДЕСАНКА МАКСИМОВИћ: Свечаност у атријуму Народне библиотеке, уручена престижна награда

Фото: Приватна архива

Стручни жири који је радио у саставу - Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић, председник, донео је једногласну одлуку да се ова престижна награда за укупан допринос српској поезији додели овом песнику, критичару, редовном професору и преводиоцу, "који је аутентичним песничким опусом успешно синтетизовао филозофска знања, свеопшту ерудицију и једноставност песничког израза".

Смислом за најесенцијалније вредности, исказане једноставним језиком, према образложењу, Радојчић се приближава и важним аспектима стварања Десанке Максимовић, и то највише у делу њене рефлексивне лирике.

- Једна од најважнијих карактеристика поезије коју је Десанка Максимовић писала током свог веома дугог и несвакидашње плодног стваралачког века јесте једноставност лирског израза. Њени стихови су прозрачни и јасни, њен исказ је одређен и разговетан, њена мисао је целовита и светла - стоји у беседи лауреата који поставља себи питање "Колико је сложено писати једноставне песме?", и наводи:

- За Десанку Максимовић је то било нешто елементарно, животно, као рецимо дисање. За нас данашње у питању је свесни гест, или одлука. Остаје ми само да се надам да сам, бар понекад, био у стању да донесем такву одлуку и да сам песнички дисао, да су стихови које сам слао у свет, ту и тамо, били на тај прави начин, једноставни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)