ОСВОЈИЛА СТОТИНУ НАГРАДА НА ВИРТУЕЛНИМ ПОЕТСКИМ ФЕСТИВАЛИМА: Параћинка Злата Јовановић надахнуће пронашла у интернет свету

З. Рашић

17. 05. 2021. у 17:57

КАД живот наметне ограничења попут ових каква су биле због ковида, Злата Јовановић (62) из Параћина увек налази начин да се извуче из депресивне ситуације.

ОСВОЈИЛА СТОТИНУ НАГРАДА НА ВИРТУЕЛНИМ ПОЕТСКИМ ФЕСТИВАЛИМА: Параћинка Злата Јовановић надахнуће пронашла у интернет свету

Фото: З. Рашић

Некадашња радница Фабрике штофова, а сада пензионерка, ауторка четири песничке књиге и чланица Књижевног клуба “Мирко Бањевић”, у минулој години короне и почетком ове - задовољнија је собом но икад. У свом другом свету – виртуелном, побрала је лане 98 награда са разних домаћих и међународних књижевних такмичења и форума, а још више десетина стигло је почетком ове године.

У ПРИПРЕМИ ПЕТА КЊИГА

После четврте збирке песама “Пречица из осаме”, објављене 2018. године, која је наишла на изузетно добар пријем код књижевних критичара, Јовановићева је завршила и рад на петој збирци. Књига садржи близу сто песама, има радни наслов “Из мог угла”, а Злата се нада да ће бити објављена до децембра. Каже да је најважније породичне ствари завршила, синове отшколовала и они су већ успешни млади људи, па је време да се посвети ономе што ју је увек инспирисало и “држало”. А то је писање.

- Имам две велике љубави, рукотворине и писање. Ово друго заокупљује ме већ дуже време, а како због короне нема дешавања у реалном свету, открила сам други - виртуелни свет песничких конкурса и форума. Наиме, априла прошле године контактирала ме је Дијана Ухерек Стевановић да јој пошаљем три песме за онлајн књижевни форум у Тунису. Моји стихови су преведени на енглески и први пут сам тада била представљена на неком међународном форуму – прича, за “Новости”, Злата, како је све кренуло.

Фото: З. Рашић

Од тада је страст за виртуелним такмичењима не напушта. Од Прве уметничке олимпијаде у организацији Друштвеног клуба Суботице и Удружења балканских уметника, преко домаћих и страних песничких онлајн фестивала, стигла је чак до Тексаса, Индије, Бразила, Бангладеша, Нигерије, Русије, Аустралије, Перуа… То су све конкурси са више стотина учесника, а са многих је покупила од прве до треће награде, бројне дипломе, похвале и захвалнице. Злата је тако ушла у електронске зборнике, антологије и библиографије.

Не прође дан да ова креативна жена не отвори на компјутеру неки од поетских форума да види има ли шта ново и јесу ли резултати са неког од фестивала стигли. И скоро свакодневно се обрадује. На конкурс шаље песме које је у међувремену написала, а ако су тематски – пише их наменски. Опробала се и у причама, пише афоризме, епиграме, хаику, анегдоте…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)