КРУНА СВЕТСКЕ КАРИЈЕРЕ: Доделом "Београдског победника" Миљену Креки Кљаковићу затвара се ФЕСТ

Д. МАТОВИЋ

16. 05. 2021. у 15:00

НА затварању 49. Феста познати сценограф Миљен Крека Кљаковић вечерас ће примити награду "Београдски победник", уз пројекцију документарног филма о њему "Крека: Ловац на снове".

КРУНА СВЕТСКЕ КАРИЈЕРЕ: Доделом Београдског победника Миљену Креки Кљаковићу затвара се ФЕСТ

Фото Танјуг

Документарац о нашем најзначајнијем филмском сценографу јуче су на конференцији за медије представили редитељ филма Слободан Иветић, продуцент Јадранка Блануша и главни јунак.

- Филм сам гледао раније у различитим фазама и монтажи и сматрам да је занимљив сам по себи да остане као завештање - поделио је Кљаковић прве утиске.

- Сценографија, на жалост, никада није толико истурена и истакнута у први план, већ је повучена на маргине дешавања сваког филма, а опет је веома важан елемент и значајан фактор у сваком филму.

Наглашавајући да га сваки филм на свој начин инспирише, Кљаковић је рекао:

- Изазови нису исти за сваки пројекат, али главно надахнуће увек долази из читања филмског сценарија. Инспирација из читања основне филмске приче вас гура напред, да урадите оно што би требало, шта се од вас очекује.

Слободан Иветић, Фото Танјуг

Кљаковић је добио многе светске значајне награде, али "Београдски победник" за њега има специфичну тежину.

- Ова награда представља, на неки начин, круну на све што сам постигао и буди у мени јаке емоције, јер сам са балкона Дома синдиката гледао прве пројекције отварања Феста, пре близу пет деценија, када нисам ни сањао да ћу се бавити филмом.

БЕЗ КУСТУРИЦЕ

КРЕКА је на конференцији признао да му је жао што у филму о њему нема Емира Кустурице, са којим је радио неколико значајних дела - "Дом за вешање", "Аризона дрим" и "Андерграунд":

- Снимање "Подземља" неизмерно се одужило, а радили смо га под врло тешким околностима, јер се у то време наша земља и распадала. Тај филм је био реквијем за нашу бившу земљу. После тог захтевног и напорног, великог филма, сви смо се удаљили једни од других и свако је нашао неки свој пут. Мало ко је остао у контакту или се дружио после тога. Вероватно смо се превише истрошили у том пројекту.

У филму "Крека: Ловац на снове" о сценографу говоре велика светска имена режије - Ридли Скот, Бери Левинсон, Брајан Хелгеланд, као и домаћи аутори Горан Марковић и Срђан Карановић, и амерички глумац - Џони Деп. Ирански редитељ Мађид Мађиди, са којим је Крека сарађивао на спектаклу "Мухамед: гласник Бога", такође, један је од саговорника.

Миљeн Крека Кљаковић, Фото Танјуг

У документарцу "Крека" чувени амерички сценариста и режисер Брајан Хелгеланд ("Поверљиво из Л.А.") каже да "док има Креке и његовог рада, биће и великих филмова", на шта уметник скромно каже да ће великих филмова, холивудских спектакала увек бити, и без њега. Редитељ документарца о Креки, Слободан Иветић, открио је да познаје сценографа већ 20 година. Продуцент Јадранка Блануша је најавила да би требало да се снима и ТВ серија о великом сценографу, као и да се реализује веома амбициозна изложба.

Филм "Крека" на основу селекције, баш на Фесту, добио је позив за фестивал у Тајвану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)