ДИРИГЕНТ ПАВЛОВИЋ СЕ ЈАВНО ИЗВИНИО: Стихове изговорене на свечаности поводом Дана Победе несвесно сам приписао Момчилу Настасијевићу

Novosti online

15. 05. 2021. у 14:04

ПОВОДОМ буре која се подигла у јавности након што су на свечаности поводом прославе Дана победе над фашизмом и нацизмом 9. маја у Народном позоришту изговорени стихови које је у Другом светском рату користио профашистички Српски добровољачки "Збор" Димитрија Љотића, а после текста објављеног у јучерашњем броју "Вечерњих новости" под насловом "Настасијевићу подметнули стихове", огласио се аутор сценарија Ђорђе Павловић.

ДИРИГЕНТ ПАВЛОВИЋ СЕ ЈАВНО ИЗВИНИО: Стихове изговорене на свечаности поводом Дана Победе несвесно сам приписао Момчилу Настасијевићу

Фото: Printscreen

У јавном извињењу диригент Павловић објашњава како се догодило да спорне стихове припише песнику Момчилу Настасијевићу, као и зашто је победничка прослава имала комеморативан тон:

- Као једини и искључиви аутор сценарија упућујем извињење свима које су поједини садржаји тог програма са правом узнемирили. Сценарио је рађен по принципу либрета за оперу само што текст није певан него је декламован, а све време је у подлози текла музика, као основ целокупног програма, "натопљена" меланхолијом-патњом која симболише жал за изгубљеним животима. На овај начин хтео сам да дам један други вид уметничке концепције који је различит од уобичајених.

- Желим да нагласим то да сам, превасходно вођен потребом да основ програма чине дела уметничке музике, а својом несмотреношћу и недовољним познавањем књижевно-историјске материје, у текст сценарија унео и стихове које сам, користећи очито непоуздане интернет изворе, несвесно приписао нашем великом песнику Момчилу Настасијевићу чиме сам без зле намере у забуну довео све који су били укључени у реализацију свечане академије.

- Стога упућујем извињење државним званичницима присутнима на свечаној академији и свима који су поклонили поверење податку садржаном у мом сценарију да је аутор проблематичних стихова Момчило Настасијевић, учесницима у реализацији програма, члановима породице Настасијевић, као и целокупној јавности.

- Посебно извињење упућујем Дејану Ристићу, члану комисије, као и драмским уметницима Вјери Мујовић, Небојши Кундачини и Лепомиру Ивковићу због тога што су, без своје стварне одговорности, претходних дана у јавности били изложени непријатностима и прозивањима. Наглашавам да нисам имао намеру да својим сценаријем изазовем узнемирење јавности и повредим осећања грађана. Свестан одговорности за учињени пропуст упућујем искрено извињење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)