ДОК СЕ ИГРАШ - СЛОБОДАН СИ: Славни немачки редитељ Франц Касторф режираће следеће године представу у Београдском драмском

В. В. С.

15. 05. 2021. у 12:19

ЈЕДАН од највећих европских редитеља данашњице, Франц Касторф, радиће представу у Београду: тим поводом допутовао је јуче у наш главни град, и у друштву Југа Радивојевића, управника БДП и свог дугогодишњег сарадника, сценографа Александра Денића, сусрео се са новинарима.

ДОК СЕ ИГРАШ - СЛОБОДАН СИ: Славни немачки редитељ Франц Касторф режираће следеће године представу у Београдском драмском

Франц Касторф / Фото М. Анђела

- Ово је историјски дан за Београдско драмско, град Београд и српски театар - истакао је Радивојевић, додајући да је долазак госта из Немачке била његова велика жеља. - Први пут Касторф ће режирати у Југоисточној Европи, а пробе би требало да почну у јуну идуће године, док је премијера планирана за октобар 2022. године.

За сада је извесно да се разговара о неколико писаца, између осталих, о Достојевском (чији је Касторф врстан познавалац), Дантеу, а и нашем нобеловцу Иви Андрићу.

Иначе, немачки редитељ тренутно ради у Бечу. У Бург театру поставља Хандкеа, чија је премијера почетком наредне године. Како се јуче чуло, то је комад о младом Чеху, који се 2003. године спалио, "самлевен" неолибералним системом. Касторф наглашава да наше време изискује отпор, а да он, лично, позориште доживљава као тврђаву у којој може да ствара без страха:

- Док се играш, слободан си. И обрнуто: слободан си кад се играш. Зато као луксуз осећам позицију да говорим из позоришта - нагласио је угледни редитељ, који је већ извесно време родну Немачку "заменио" Аустријом. - Као да сам, на неки начин, емигрирао из Берлина у Беч, јер је тамо тренутно атмосфера која ми је већ позната, из времена Источне Немачке. Они који имају другачије мишљење су проскрибовани...

Како је објаснио, у Немачкој се може критиковати комунизам, али не и капитализам. Такође, није пожељно било какво другачије мишљење око короне у односу на званичан став Ангеле Меркел. Када је о пандемији реч, Касторф је подсетио да су и Шекспир и Молијер стварали у време великих епидемија, па и да је Данијел Дефо писао о куги у Лондону.

Александар Денић, Франц Касторф и Југ Радивојевић / Фото М. Анђела

Иначе, чувени немачки редитељ први пут боравио је у Београду већ давне 1996. године, када је на Битефу његова представа "Пансион Селер" поделила Гран-при са друге две ("Виља, Виља" и "Три живота Луси Каброл"). Његова велика слава тек га је чекала, па ће касније на Битефу гостовати са још три наслова - четворосатном представом "У Москву, у Москву!", "Три сестре" и "Сељаци".

Касторф је четврт века био и управник Фолксбине у Берлину, која је у том периоду добила епитет најбољег позоришта на свету.

НЕПОКОЛЕБЉИВИ ТЕАТАР

Франк Касторф је рођен у Источном Берлину 17. јула 1951. године. Студирао је режију на универзитету Хумболт у Берлину, где је првобитно радио као драматург у позоришту Сенфтенберг, а касније и као редитељ у позоришту Бранденбург. Од 1981. године, па све до политички мотивисаног отпуштања 1985, био је на челу драмске секције позоришта Анклам.

Наредних година постављао је комаде Гарсија Лорке, Гетеа, Шекспира, Лесинга, Ленца, Ибзена, Брехта и неколико сценарија Хајнера Милера у различитим градским позориштима широм Источне Немачке (Хале, Гера, Карл-Маркс-Штат), а од 1988. његове представе играле су се и у Западној Немачкој и Швајцарској. Од 1990. до 1992. године, био је редитељ у немачком театру у Берлину (Deutsches Theater). Потом, Франк Касторф долази на позицију уметничког директора чувеног позоришта Фолксбине (Volksbhine) на Тргу Розе Луксембург у Берлину, у ком је његова представа "Разбојници" већ увелико била симбол непоколебљивог савременог позоришта деведесетих година...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)