ОСТАВИО ЈЕ ТРАГ У УМЕТНОСТИ ЦЕЛОГ РЕГИОНА: Комеморација у част великог вршачког уметника Звонимира Сантрача

Ј. Ј. БАЉАК

14. 05. 2021. у 21:40

У КОНГРЕСНОЈ дворани Центра „Миленијум“ данас је одржана комеморација поводом смрти истакнутог југословенског, српског и вршачког уметника Звонимира Сантрача, који је преминуо 12. априла у 69. години, након тешке болести.

ОСТАВИО ЈЕ ТРАГ У УМЕТНОСТИ ЦЕЛОГ РЕГИОНА: Комеморација у част великог вршачког уметника Звонимира Сантрача

Фото: Град Вршац

Осим чланова породице и представника локалне самоуправе, комеморацији је, уз поштовање свих епидемилошких мера, присуствовало и стотинак његових сарадника, колега и поштовалаца.

Комеморација је почела минутом ћутања, а потом се присутнима обратила Ивана Ранимиров, Сантрачева блиска сарадница, која га је недавно и наследила на месту директора Градског музеја у Вршцу, где је радио од 2016. до пред смрт.

- Као уметник специфичног ангажованог израза, Звонимир Сантрач је заузео своје заслужено место на пољу визуелне уметности ширег региона. Као педагог припремао је вршачке ученике за полагање пријемног испита на ликовним академијама, а као директор Градског музеја посебно је подстицао и ангажовао младе колеге – истакла је Ивана Ранимиров, која је претходно подсетила и на бројне награде, које је овај признати уметник добио током вишедеценијског стваралаштва.

Фото: Град Вршац

У име Града Вршца од Сантрача се опростила и градоначелница Драгана Митровић.

-Као директор музеја значајно је унапредио рад те културне установе, пре свега бројем изложби, које су својим квалитетом и заначајем потврдиле да наш музеј одавно превазилази границе Вршца. Допринео је и поновном отварању музејских депанданаса – Апотеке на степеницама и Вршачке куле, али и уређењу депоа и музејског фундуса. Било је задовољство имати га за сарадника – истакла је градоначелница.

О самом животу, начину стварања, погледу на уметност и опусу дела које је Сантрач оставио иза себе, говорио је његов велики пријатељ и истакнути ликовни критичар Сава Степанов.

Фото: Приватна архива

Звонимир Сантрач биће сахрањен у суботу, 15. маја, у 13 часова на Градском гробљу у Вршцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)