СРПСКО БЛАГО НИЈЕ НА ПРОДАЈУ: Град Београд поручио да ће спречити најављену аукцију вредне колекције 148 слика из "Југоекспорта"

А. ПОПАДИЋ

14. 05. 2021. у 06:34

УМЕТНИЧКА дела из стечајне масе "Југоекспорта" која су недавно стављена на аукцију по цени од 10,4 милиона динара, иако су процењена на 20 милиона, проглашена су за културно добро и Град Београд ће на све могуће начине спречити њихову продају и изношење из Србије - казао је заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за новинаре у четвртак, којој су присуствовали и градски секретар за културу Иван Карл, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и директорка Музеја Града Београда Јелена Медаковић.

СРПСКО БЛАГО НИЈЕ НА ПРОДАЈУ: Град Београд поручио да ће спречити најављену аукцију вредне колекције 148 слика из Југоекспорта

Андреа Радуловић, Горан Весић, Јелена Медаковић и Иван Карл / Фото П. Милошевић

Градска управа реаговала је на недавно оглашену продају 148 уметничких дела из "Југоекспорта", а међу којима су слике Петра Лубарде, Недељка Гвозденовића, Мила Милуновића, Стојана Аралице, Григорија Возаревића, Пеђе Милосављевића, Миће Поповића, Милана Коњовића...

Весић је оценио да је недопустиво да "стечајна управница продаје слике као да су намештај или фрижидер", а да се потом, као што се раније догађало, слике из колекције појаве на аукцијама широм света, по неупоредиво већим ценама.

- Хоћу да се прекине са том праксом изношења уметничких дела уколико је за њих заинтересована Србија, односно, наши музеји. Протеклих деценија на стотине уметничких дела изнето је на разне начине из Србије и продају се широм света - упозорио је Весић.

По његовим речима, проблематично је и то што нико не контролише шта је са уметничким делима које су музеји давали на коришћење разним државним институцијама, а, како је рекао, "нека од њих су и замењена". На основу Закона о културним добрима, Музеј града Београда је читаву колекцију "Југоекспорта" прогласио за културно добро по хитној процедури и о томе је обавештена Агенција за лиценцирање стечајних управника, као и стечајна управница и Привредни суд.

- Сада дела неће моћи да буду изнета из земље и мораће да их понуде прво нама, чак и уколико буду организовали заказану лицитацију, до чега, надам се, неће доћи.

На аукцију се до сада пријавило осам особа, а заменик градоначелника им је поручио да "не троше новац без потребе, јер ће Град наћи начин да слике буду у музејима а не у приватним колекцијама":

- Морали смо да платимо депозит да би нам уопште било дозвољено да видимо слике које су на аукцији. Већина колекције је у јако лошем стању, један Возаревићев цртеж је поцепен, поједина дела Зоре Петровић, Коњовића и Лубарде видно оштећена.

Весић је најавио да ће Град упутити захтев да се изврши попис свих уметничких дела у свим фирмама у стечају, а у случају "Југоекспорта" најавио и подношење кривичних пријава.

- Слике су намерно чуване у лошем стању, јер би после рестаурације вределе много више. Поднећемо кривичне пријаве, и против стечајне управнице и сваког другог ко је учествовао у овоме, јер ово је скандал. Интересује нас шта је са осталим сликама и зашто је одлучено да се продаје цела колекција. Мислимо да је то зато што су неке од тих слика веома вредне, а продајом "у пакету", хтели су то да сакрију.

Заменик градоначелника подсетио је да је "Југоекспорт" био друштвено предузеће и да су поменуте слике куповане новцем свих грађана, те да им је зато место у музејима и да свако ко жели може да их види.

СЛИКЕ ПРИПАДАЈУ НАРОДУ

ЗА случај да се аукција одржи, спремни смо да учествујемо баш као и остали приватни колекционари или грађани који ће се тамо појавити. Имам један оригинални каталог из 1973. године у којем пише да је колектив тадашњег "Југоекспорта" поклонио и формирао свој легат установи Музеја града Београда. Оно што је најважније, тада су слике набављене народним новцем и верујем да и поред огромне вредности коју слике имају, оне припадају народу и јавној својини и желим да буду јавно доступне - истакла је директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)