КОЧИЋ ЈЕ БЛИЗАК И АУСТРАЛИЈАНЦИМА: Дистопијски филм "Јазавац пред судом" Марка Виндона биће данас премијерно приказан у Дому омладине

А. ПОПАДИЋ

14. 05. 2021. у 09:35

НА 49. Фесту, као специјална пројекција, данас ће бити премијерно приказан филм Аустралијанца Марка Виндона "Јазавац пред судом" (16.30, Дом омладине). Овај дистопијски филм настао је на основу истоимене приповетке Петра Кочића, а у улози Давида Штрпца који је тужио јазавца због уништеног кукуруза нашао се Даниел Ковачевић.

КОЧИЋ ЈЕ БЛИЗАК И АУСТРАЛИЈАНЦИМА: Дистопијски филм Јазавац пред судом Марка Виндона биће данас премијерно приказан у Дому омладине

Марк Виндон и Даниел Ковачевић / Фото Д. Миловановић

Виндон, иначе директор фотографије, за "Новости", објашњава како је дошло до тога да један Аустралијанац за свој редитељски деби изабере Кочићево дело.

- Даниел и ја смо се спријатељи радећи на једној ТВ серији. Он је тада у позоришту "Славија" играо у представи "Јазавац пред судом" са Михаилом Лаптошевићем (који је и режирао представу) и позвао ме да гледам. У то време нисам разумео српски као данас, али ми је Даниел после објаснио. Јако ми се допала прича и пожелео сам да је снимим. Идеја је била да то буде нискобуџетни филм и да га потом поставимо на "Јутјуб". Али, како се буџет повећавао Даниел, Михаило и ја одлучили смо да то ипак буде дугометражни - објашњава Виндон.

Марк, Даниел и главна глумица Ема Гојковић написали су сценарио на енглеском језику. У последњем тренутку одлучили су да филм буде на српском, а Марк је као велики љубитељ дистопијског филма одлучио да буде снимљен у том жанру.

- Управо та одлука да филм буде дистопијски доказала је наше мишљење да су речи Петра Кочића из "Јазавца", написане пре више од века и те како актуелне и данас - надовезује се главни глумац и косценариста Даниел Ковачевић.

По његовом мишљењу, на сличан начин и данас функционише друштво, класе, моћ, контрола, правда...

- Кочић је у једној приповеци сабрао историју друштва једног простора, али која је и данас "жива" и јасна чак и Аустралијанцу. Јер, и данас постоје људи попут Давида Штрпца који не прихватају нереалне, сулуде, неутемељене одлуке једног система. Он својим питањима, пуним сатире, извргава руглу суд и њихове одлуке које су против обичног човека.

Виндон каже да су имали неколико недеља озбиљних проба, а потом снимали у КПГТ-у који се идеално уклопио у њихов дистопијски свет. "Јазавац пред судом" већ крајем маја требало би да се нађе на редовном биоскопском репертоару у Србији, а редитељ се нада да ће га приказати и публици у региону, али и у његовој родној Аустралији.

СРБИЈА ЈЕ ПОСТАЛА МОЈ ДОМ

МАРК Виндон је већ четири године становник Београда. У српску престоницу доселио се из родног Сиднеја.

- Овде смо дошао због девојке, потом сам пронашао пријатеље, посао и сада је Србија постала мој дом. Ваша земља није ми била непозната, јер ми је мама Мађарица и често сам породично одлазио у Мађарску. Деда ми је причао много о Југославији, о историји ових простора, тако да сам можда рођен на другој страни света, али сам у суштини ваш сусед. Имам и мађарски пасош - каже Виндон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bene

15.05.2021. 06:31

Глумац Лука Пиљагић, је драматизовао приповетку Петра Кочића "Јазавац пред судом", режирао и глумио "споредну" улогу Давида Штрпца, а главну улогу је одиграо управо ЈАЗАВАЦ, кога је изнајмио из Зоолошког врта у Београду. Представу је продуцирао и изводио по Београду и унутрашњости, где год су га звали, како би скупио новац за операцију свога брата. То је једина представа у којој је уживо "глумио" прави јазавац.