ПУТОВАЊЕ СА "АВИОНЏИЈАМА": Снима се први домаћи ситком о догодовштинама пилота и стјуардеса, аутора Саше Ал-Хамеда

Ј. БАЊАНИН

15. 05. 2021. у 10:38

НА серију "Авионџије" и њено "полетање" чекало се од 2018, али се недавно успешно винула пред камере и очекује се да ускоро "слети" на мале екране. Пилот епизода првог домаћег ситкома о догодовштинама авионске посаде завршена је пре скоро три године, а снимање серије је почело у априлу у студију "Вижн тима" у Београду.

ПУТОВАЊЕ СА АВИОНЏИЈАМА: Снима се први домаћи ситком о догодовштинама пилота и стјуардеса, аутора Саше Ал-Хамеда

Славен Дошло, Марија Бабић, Јелена Ракочевић и Милош Ђорђевић / Фото Промо/Инстаграм

Последња клапа планирана је крајем јуна. Аутор серије је Саша Ал-Хамед, сценарио потписују Татјана Илић, Милена Деполо и Милица Константиновић, а режију Александар Савић и Душан Поповић. У продукцији серије учествују "Телеком Србија" и "Хајп продакшн", а директор ове куће, Саша Мирковић, за "ТВ новости" најављује серију "Авионџије", од 1. октобра, на каналу Суперстар ТВ.

- Прва сезона имаће 48 епизода и уверен сам да ће бити и наставка, јер је серија опуштајућа, помало едукативна, без вулгарности и неоптерећена свакодневицом. Музику и сонгове компонују Леонтина и Владимир Грајић. Посада и путници се стално шале. Сигуран сам да ће овај здрав хумор придобити гледаоце и код нас и у региону - истиче Мирковић.

- Поставили смо у студију цео боинг 737. Волим у шали да кажем да је то први авион за путнички саобраћај направљен у Србији. Било нам је потребно четири месеца да купимо делове старих авиона, од кокпита преко седишта која смо тапацирали, до сијалица, и прилагодимо их потребама снимања. Када уђете унутра, имате осећај као да сте у правом авиону.

Идеја за серију потекла је од Саше Ал-Хамеда, који се продукцијом бави 25 година, а ишао је у ваздухопловну школу "Петар Драпшин".

 

Срђан Гојковић Гиле и Кија Коцкар / Фото Промо/Инстаграм

- Серија се изнедрила из прича мојих пријатеља који се баве ваздухопловством и раде у нашим и светским авио-компанијама. Највећи део њихових доживљаја потиче из седамдесетих и осамдесетих, то јест, из времена пре 11. септембра 2001, јер су после тог датума пооштрене мере. Иако су приче из прошлих деценија, радња серије је смештена у садашње време - објашњава нам Саша Ал-Хамед.

- У авиону увек има разних ликова. Ове недеље имали смо мексичку банду на лету, а један од стјуарда оженио се припадницом индијанског племена. Кија Коцкар и Срђан Гојковић Гиле из "Електричног оргазма" већ су заједно снимили епизоду, ускоро ће и Аца Лукас, а биће још занимљивих гостију који ће се појавити у серији - додаје Ал-Хамед.

Татјана Илић, једна од сценаристкиња, каже нам да не зна ни за један други ситком смештен у авиону, који је занимљив простор за комедију ситуације.

- Да бисмо написале сценарио, морале смо да проучимо све у вези са авио-саобраћајем, и сад знамо шта раде персер или пилоти, какав језик користе, као и шта се дешава током укрцавања, полетања или слетања. Чуле смо многе невероватне доживљаје са летова на егзотичне дестинације, као и комична и помало трагична искуства са различитим путницима. У серији ће бити и путовања у Африку и Аустралију, приватних летова, као и разних мањих незгода током лета. Инспирацију за ликове пронашле смо у правим стјуардима и пилотима. Лик главног момка у посади, Мацана (Ненад Хераковић), направљен је по стјуарду који је годинама радио у ЈАТ-у, док је Цегер (Славен Дошло) главни шверцер. Разне анегдоте су из прошлости, па серија има ретро шмек пошто у данашње време нема шансе да би стјуарди могли да шверцују.

 

Ненад Хераковић / Фото Промо/Инстаграм

Поред поменутих стјуарда Мацана и Цегера, главни ликови су капетан Аца (Ненад Стојменовић), копилот Гокси (Марјан Тодоровић), персерка Дана (Бојана Ковачевић Гајин), стјуардесе Медена (Јелена Ракочевић) и Нина (Марија Бабић), механичари Миле (Милош Ђорђевић) и Крца (Тони Михајловски). Веома важан јунак је и директор авио-компаније (Душан Радовић), као и његова несташна ћерка Анђела (Теодора Бјелица). Гостујући глумци биће Бојан Кривокапић, Матеа Милосављевић, Мина Совтић, Митра Младеновић, Теодора Бјелица, као и познате личности.

- Епизодом у којој се Гиле и Кија заједно појављују, хтели смо да спојимо рок и поп звук и будемо у оквирима квалитетног мејнстрима. Аца Лукас неће бити онај којег сви препознајемо. Трудили смо се да га увучемо у свет наше серије. У свакој епизоди имамо комични заплет, од блесавих путника до перипетија главних јунака у њиховим љубавним, пријатељским и породичним односима - закључује Татјана Илић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)