ПОТРЕСНА СУДБИНА АФРИКАНКИ: Роман "Нестрпљиве" Ђаили Амаду Амал добитник "Гонкурове награде студената Србије"

Д. Б. М.

12. 05. 2021. у 18:19

ДОБИТНИК "Гонкурове награде студената Србије" је роман "Нестрпљиве" Ђаили Амаду Амал, франкофоне књижевнице, пореклом из Камеруна. Студенти француског језика универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу одабрали су свог фаворита међу романима објављеним прошле године у Француској.

ПОТРЕСНА СУДБИНА АФРИКАНКИ: Роман Нестрпљиве Ђаили Амаду Амал добитник Гонкурове награде студената Србије

Амазон

Поред награђеног, у конкуренцији су била још три романа из последње селекције за доделу француске престижне награде "Гонкур 2020": "Аномалија" Ерве Ле Телије, "Историографија Краљевства" Маел Ренуар и "Тезеј, његов нови живот "Камиј де Толедо.

Студенти су током протеклих месеци читали и разговарали о овим делима, а данас је у оквиру овогодишњих Молијерових дана Француског института у Србији био организован финални онлајн разговор, након кога су прогласили победника.

Ђаили је основала организацију "Жене Сахела", која се бави едукацијом жена на северу Камеруна. У роману "Нестрпљиве" говори о принудном браку, о брачном насиљу и полигамији, откривајући потресну судбину жена у Африци. Роман ће следеће године изаћи на српском језику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)