ХАНДКЕ ГРАДИО КУЋЕ ЗА РАСЕЉЕНЕ СРБЕ: Током пловидбе Дрином нобеловац се сетио да је пре 23 године помагао нашим избеглим сународницима

В. Н.

12. 05. 2021. у 14:00

ПОСЛЕДЊЕГ дана боравка у Републици Српској, у недељу 9. маја, гости Емира Кустурице - лауреат награде Андрићевог института и почасни грађанин Вишеграда Петер Хандке, књижевници Матија Бећковић и Желидраг Никчевић, на броду "Лотика", испловили су из Андрићграда, пут Старог Брода, где су се поклонили сенима више од 6.000 српских цивила које су у пролеће 1942. године, усташе убиле у стравичним вишемесечним покољима.

ХАНДКЕ ГРАДИО КУЋЕ ЗА РАСЕЉЕНЕ СРБЕ: Током пловидбе Дрином нобеловац се сетио да је пре 23 године помагао нашим избеглим сународницима

Фото Удружење исељених Срба из Средње Босне

Пловидбу је обележио низ занимљивих догађаја, а први се догодио већ код вишеградског насеља Гарча. Пловећи поред овог насеља, нобеловац Петер Хандке, сетио се да је ту боравио 1998. године. Пре готово две и по деценије, дошао је на градилиште и два дана помагао у покривању зграде која је подизана за расељене Србе из Средње Босне.

Фото Удружење исељених Срба из Средње Босне

Те дане велики писац није заборавио, а никада му то нису заборавили ни наши сународници који су се трудили да у Гарчи, после избеглиштва и страхота које су преживели, свију своје ново породично гнездо.

ИЗГРАЂЕНО 156 СТАНОВА

У ВИШЕГРАДСКОМ насељу Гарча, где је нобеловац 1998. године помагао подизање "Новог Зоранова", изграђено је 10 објеката са 156 станова. Данас је у њему трајно смештена 51 породица из Удружења исељених Срба из Средње Босне.

Зато су, крајем децембра 2019. године, надлежнима у Вишеграду предложили да "Петер Хандке, књижевник и велики Човек" буде проглашен за почасног грађанина славног града на Дрини.

ПРИЈАТЕЉ Хандке у Вишеградском насељу Гарча маја 1998. године, Фото Удружење исељених Срба из Средње Босне

- Никако не можемо заборавити 15. и 16. мај 1998. године када је Петер Хандке дошао међу нас на Гарчи. Дошао је чиста срца на наше градилиште и без икаквог суздржавања прихватио да додаје цреп за покривање прве зграде насеља "Ново Зораново" које су на Грачи у Вишеграду градили чланови Удружења исељених Срба из средње Босне. И потом "на рогове" частио градитеље, по лепом, старом народном обичају. То се не заборавља - рекао је Божидар Шкобић, председник Удружења, образлажући 2019. године предлог да Хандке буде почасни грађанин Вишеграда.

Фото Удружење исељених Срба из Средње Босне

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)