ОПЕРА "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ" ПРВИ ПУТ КАО - БАЛЕТ: Копродукција Српског народног позоришта и аустријске балетске куће "Европа балет"

Ј.СИМИЋ

11. 05. 2021. у 19:28

У КОПРОДУКЦИЈИ Српског народног позоришта из Новог Сада и аустријске балетске куће „Европа балет“ из Санкт Пелтена у завршници припрема је чувена опера „Мадам Батерфлај“ која ће, први пут у СНП-у, бити изведена као - балетска представа уз учешће солиста и ансамбл Балета СНП-а КАО и солиста „Европа балета“.

ОПЕРА МАДАМ БАТЕРФЛАЈ ПРВИ ПУТ КАО - БАЛЕТ: Копродукција Српског народног позоришта и аустријске балетске куће Европа балет

Фото: СНП

- Премијерно балет ће бити изведен 14.маја на Сцени „Јован Ђорђевић“ СНП-а,а на истој сцени и четири дана доцније, 18.маја.Аустријску премијеру комад ће имати 11.јуна Санкт Пелтену.- саопштено је данас из СНП -а.

Кореографија и режија поверени су Петеру Бројеру (Немачка), који је уједно аутор либрета, сценографије и избора музике и костима.

Дизајн видео пројекције је поверен Маркусу Геслеру (Аустрија),слике у пројекцијама радиће Себастијан Серемет (Шведска), асистент кореографа је Доминик Вајда (Аустрија).Дизајн светла и звука осмислио је Петер Бројер у сарадњи са техничким тимом СНП-а.

Мада је „Мадам Батерфлај“ позната као оперско дело Ђакома Пучинија које не престаје да очарава љубитеље опере, као балет – жанровски је ново дело и настаје у заједничкој сарадњи пет држава: Аустрије, Немачке, Јапана, Шведске и Србије.

- У основи ће то бити не само Пучинијева музика, него ће избор музике чинити и оригинална јапанска музика. Веома привлачна по чувеној и потресној причи о трагичној љубави младе Јапанке Ћо-Ћо-сан и поручника америчке морнарице Пинкертона, Мадам Батерфлај ће се радити у СНП-у као целовечерњи балет у два чина, као дело модерне естетике и неокласике које ће и просторно и културолошки повезати ауторски тим и балетске играче.

Српско народно позориште и аустријска кућа „Европа балет“ своју сарадњу почели су новембру 2019. године када је „Европа балет“ гостовао у СНП-у са представом „Волфганг Амадеус“, рађеној у кореографији режији Рената Цанеле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)