ТУГА НА КОМЕМОРАЦИЈИ МИРИ ФУРЛАН У ЈДП: Празна сала на опроштају од велике уметнице

Novosti online

11. 05. 2021. у 12:21

ГЛУМИЦА Мира Фурлан преминула је 20. јануара у Лос Анђелесу, а данас јој се у Југословенском драмском позоришту одржава комеморација на сцени “Љуба Тадић”.

ТУГА НА КОМЕМОРАЦИЈИ МИРИ ФУРЛАН У ЈДП: Празна сала на опроштају од велике уметнице

Архива

Да се опрости од велике уметнице дошао је мали број људи, а од колега Аница Добра, Рада Ђуричин и Радослав Рале Зеленовић, пише Курир.

У ЈДП, чији је у једном периоду била придружени члан, играла је Леу у “Дибуку Анског” у режији Едварда Милера и Изабелу у “Позоришним илузијама” Пјера Корнеја у режији Слободана Унковског. Тренутно се у ту игра њена драма "Док нас смрт не раздвоји".

Рођена у Загребу, Мира Фурлан осамдесетих година постаје једна од најистакнутијих глумица како у Хрватској, тако и у читавој Југославији. У позоришту је одиграла значајне улоге, а популарност је стекла улогама у многим телевизијским филмовима и серијама као што су "Вело мисто Миљенка Смоје", "Непокорени град", "Путовање у Вучјак", "Бољи живот".

На филму је одиграла главне улоге у четрдесетак остварења: "Отац на службеном путу" Емира Кустурице, "Киклоп" Антуна Врдољака, "Лепота порока" Живка Николића, "У раљама живота" и "За срећу је потребно троје" Рајка Грлића, "За сада без доброг наслова" Срђана Карановића, "Видео јела – зелен бор" Горана Гајића…

Била је награђивана за свој рад на филму и у позоришту – Добила је две Златне арене за улоге у филмовима "Киклоп" и "Лепота порока", награду "Дубравко Дујшин" за улогу у представи "Месец дана на селу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)