ИМАО ЈЕ МЕРУ У СВЕМУ: Поштоваоци се опраштају од редитеља и писца Братислава Браце Петковића (73), који је изненада преминуо у Београду

В. СТРУГАР / Д. МАТОВИЋ

10. 05. 2021. у 22:13

У БЕОГРАДУ је изненада, у сну, преминуо позоришни редитељ, драматург, сценариста и некадашњи министар културе и информисања у Влади Републике Србије, Братислав Браца Петковић.

ИМАО ЈЕ МЕРУ У СВЕМУ: Поштоваоци се опраштају од редитеља и писца Братислава Браце Петковића (73), који је изненада преминуо у Београду

Фото В. Данилов

Упркос несвакидашњој и по много чему јединственој биографији, различитим интересовањима и неспорним резултатима, није се ни у чему ни наметао ни надметао.

Напротив, један је од ретких који је са иметком, "именом и презименом" и професионалном биографијом ушао у политику, а из ње и изашао - без имало "буке и беса"... Мало је таквих, истински господствених људи на нашој јавној сцени: његова урођена одмереност понекад се тумачила као слабост, наравно, углавном међу оним гласнијим, продорнијим и простијим светом...

Братислав Петковић рођен је 26. септембра 1948. у Београду. Био је наследник најстарије посластичарнице "Петковић" у главном граду (1903), директор Музеја аутомобила у коме су сви олдтајмери били његово власништво, а на истом месту отворио је и камерно позориште "Модерна гаража" у коме је постављао своје комаде и, као прави домаћин - дочекивао публику на вратима. И све што је радио, радио је до краја, темељно и одговорно.

Посластичарски занат учио је од оца и деде, али је званично и сам стекао мајсторско писмо. После гимназије, завршио је режију на ФДУ и још током студија почео да пише драме.

"Спортинг лајф", "Гран при", "Легија части", "Цветови зла", "Каскадер", "Митровдан", неке су од њих. Аутор је и две монодраме, "Продајем разбивену кућу" и "Исповест кловна Драгољуба".

- Уопште не могу да се приберем, да га једноставно нема. Био је знаменита личност, хроничар старог Београда и наше историје, уопште. Комади које је писао посвећени су значајним личностима, с намером да се њихова дела, лепа и правична, не забораве - каже Светлана Бојковић која је у Брациној "Легији части" играла Милунку Савић, а у представи O tempora, o mores Жанку Стокић.

Павловић: Важан за српску културу

БРАТИСЛАВ Петковић је важан човек у српској култури. Направио је приватно позориште и Музеј аутомобила о свом "руву и круву". Многе ствари су покренуте са мртве тачке, попут реконструкције Народног музеја, када је он изабран за министра културе. Био је радознао, изузетно духовит, добар писац. Учествовао је у стварању странке која је сад на власти. Човек од укуса и знања. Изненадио нас је својим одласком, деловао је здравији од нас. Али, Браца нас је све преварио - рекао је Радослав Лале Павловић.

Јунаци пишчевих комада били су и патријарх Гаврило Дожић, митрополит Николај Велимировић, краљ Милан Обреновић, Бранислав Нушић. У једном од наших разговора тим поводом је рекао:

- Увек сам желео да о неким познатим људима откријем непознате чињенице, разбијем разне врсте предрасуда и клишеа, показујући их, пре свега, у људском светлу. Наравно, поштујући историјске чињенице.

А на питање хоће ли наше време оставити неког, неспорно вредног поштовања и памћења, одговорио је:

- Хоће сигурно, мада постоји она Платонова мисао "једино су мртви видели крај рата"... Дакле, једино је за њих рат коначна чињеница. Време је, свакако, највеће решето и судија.

Оно што је извесно, међу савременицима ће с великим поштовањем остати упамћен патријарх Павле. Само је он неспоран. Све је својим животом сведочио.

Вујићeва: Бескрајно племенит

БРАТИСЛАВ Петковић је био изузетно добар редитељ, драмски писац, чак и глумац. Понекад је играо у својим представама када то глумци нису могли. Био је велики заљубљеник у позориште, у уметност, у живот. Оставио нам је Музеј аутомобила, посластичарницу са традицијом дугом сто година. Много је волео свој Београд и свој народ. Бескрајно је волео позоришне људе. Изузетно племенит и добар човек.

Милан Цаци Михаиловић био је његов колега из генерације, с којим се познавао готово пола века.

- Добар човек, дискретан и скроман, увек лепо расположен. Заслужио је, заиста, поштовање. Не верујем да га је добио у довољној мери. А замислите какво је богатство оставио отачаству!

Све је то својим рукама доводио у ред, те драгоцене аутомобиле. Поред фантастичних примерака олдтајмера, отворио је дивну сцену која би требало да се назове његовим именом. Вероватно ће о Брациној оставштини водити синови рачуна, али је све то и богатство овога града.

Фото Н. Скендерија

Можда о личности Браце Петковића најилустративније сведоче управо његове речи о првом стеченом занату и "дипломи":

- Посластичарница је место дружења. Кажу да људи имају "своју" кафану. Ја сам дружећи се с колегама у посластичарници добијао идеје за неке комаде, а глумцима је понекад послужила за неку врсту мале сцене. Од оца сам научио да у сликарству треба постићи три димензије, а у посластичарству и четврту - укус. Као и у животу, важно је не претерати. Не сме бити ни сувише слатко, ни сувише шарено. Дакле, мера у свему.

Био је председник Заједнице музеја науке и технике и потпредседник Удружења драмских писаца Србије. Добитник је Нушићеве награде за 2000. и Златног беочуга за 2001. годину. Комеморација Браци Петковићу је данас у 13 часова у Скупштини града Београда.

* * * * * * * *

Маја Гојковић

ВЕЛИКИ ГУБИТАК

С ВЕЛИКОМ тугом примила сам вест о смрти Братислава Браце Петковића. У овом тужном тренутку, у име Министарства културе и информисања и своје лично име изражавам искрено саучешће. Ово је велики губитак за нашу културу и све који су имали привилегију да га упознају. Дугогодишњим радом, својим искуством и карактером оставио је значајан траг, по коме ћемо га сви памтити - навела је у телеграму саучешћа министарка културе Маја Гојковић.

* * * * * * * *

Томислав Николић

РАЗУМЕВАЛИ СЕ ПОГЛЕДОМ

ОТИШАО је дивни, смирени Браца Петковић. Врстан историчар, драмски писац, редитељ. Најбољи познавалац Београда и његових познатих људи. Један од првих чланова Српске напредне странке, пријатељ са којим сам се разумевао погледом.

* * * * * * * *

Тихомир Станић

ИСКРЕН ДРУГ

БИО је изузетан, диван и племенит човек. Широког образовања и духа, радознао и честит као дете, а мудар и сталожен. Разнородно талентован, вредан, неуморан и пун разумевања. Искрен пријатељ, благородан и отмен. Браца.

* * * * * * * *

Бојана Борић Брешковић

ПРИЈАТЕЉ МУЗЕЈА

ОСТАЋЕ ми у сећању, пре свега, као пријатељ Народног музеја за чију се обнову свесрдно залагао. Памтићу га по срдачности, добронамерности и благонаклоности, чувању и поштовању прошлости, свести о трајању и ономе што остављамо будућим генерацијама. Дубоко поштовање, уз тугу што га више нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nikola S Munjas BA MISAD

10.05.2021. 23:59

Nikola Munjas RIP +++ Bilo Mi Je Zadovoljstvo Posetiti Ga - i Njegov Muzej Oltimera u Stvaranju - Tradicionalnu Poslasticarnicu - Davne 90te - Neka Ti Je Braco Laka Crna Zemlja +++ Amin +++