"АНТИГОНА" ПО МЕРИ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА: Одржана премијера представе Ненада Тодоровића у Грачаници, засноване на Софокловој драми

Д. ЗЕЧЕВИЋ

09. 05. 2021. у 23:07

ТРАГЕДИЈА "Антигона", коју је према Софокловом тексту адаптирао и режирао Ненад Тодоровић из приштинског Народног позоришта, премијерно је изведена у суботу увече у грачаничком Дому културе. Представа је урађена у копродукцији Народног позоришта из Приштине и Народног позоришта Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара.

АНТИГОНА ПО МЕРИ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА: Одржана премијера представе Ненада Тодоровића у Грачаници, засноване на Софокловој драми

Фото Промо

- Очекујемо да ће ову провокативну и живописну представу публика памтити и о њој причати - казао је Предраг Радоњић, директор приштинског Народног позоришта, који напомиње да је Тодоровић узео у обзир и друге драматизације ове представе и направио свој текст и приступ који је базиран на етичком и моралном кодексу који се појављује у Софокловој "Антигони". По мишљењу Радоњића, редитељ је успео на уметнички начин да повеже текст са нашим временом јер без обзира на то што се ради о тексту старом неколико хиљада година, представа обухвата и проблеме који се тичу данашњег света.

И поједини посетиоци су, након представе, казали да је грчка трагедија у овој новој изведби била изненађење за њих.

- Раскошни костими глумаца, али и сценографија, уз оркестар на сцени, били су веома упечатљиви. На сцени је доминирала усклађеност глумаца, сонгови и музика - импресије су гледалаца којих због поштовања епидемиолошких мера није било много.

Један од актера представе, глумац и уметнички директор позоришта "Зоран Радмиловић" из Зајечара, Милош Ђуричић истиче да је ова "Антигона" - "потпуно аутентични позоришни производ".

- Када људи раде са истим колегама и истим људима годинама, некако постану мало заробљени у својим решењима, својим начинима креирања улога, али када се унесе нека свежа крв, онда долази до неких нових, чак неочекиваних резултата - казао је Ђуричић.

ФЕСТИВАЛ "МАЛИ ЈОАКИМ"

Грачанички Дом културе од 10. до 16. маја биће домаћин позоришног фестивала "Мали Јоаким", током којег ће малишани моћи да виде седам најбољих филмских остварења приказаних у централној Србији за најмлађе. Долазак на представе биће организован и за малишане из Метохије, Осојана и других средина од којих ће се многи по први пут "срести" са позоришним представама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)