НОВИ САД ГРАДИ НОВЕ МОСТОВЕ: Предата титула Европске престонице културе, свечана церемонија 13. јануара 2022.

Љ. Прерадовић

09. 05. 2021. у 09:35

ТИТУЛА Европске престонице културе у петак увече је предата Новом Саду, али и Ешу (Луксембург) и Каунасу (Литванија), градовима који ће бити њени носиоци у 2022. години. Титулу су предали хрватска Ријека и ирски Голвеј, а свечана церемонија, услед пандемије вируса корона, била је организована онлајн, односно емитована на ирској телевизијској мрежи TG4.

НОВИ САД ГРАДИ НОВЕ МОСТОВЕ: Предата титула Европске престонице културе, свечана церемонија 13. јануара 2022.

Фото Ј. Ивановић

Свечана церемонија прославе године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. на дочеку 7530. године, док ће затварање бити 31. децембра, такође у оквиру дочека.

Нови Сад је први град испред земаља кандидата за ЕУ који је постао Европска престоница културе и тако се нашао међу више од 60 градова носилаца ове престижне титуле.

- Наша крилатица "За нове мостове" произлази из идентитета Новог Сада, у чијој су бурној историји управо његови мостови имали кључну улогу - рекао је директор Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе" Немања Миленковић. - На томе почива и програм овог пројекта, на стварању нових мостова, оних неуништивих, којима људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате.

Те мостове, како је рекао Миленковић, градимо и између градова - бивших, садашњих и будућих европских престоница културе, чије темеље чине ови дуготрајни процеси и јачање капацитета различитих актера.

- Мостови који нас повезују као градове - престонице културе, стављају наше локално културно наслеђе у оквире европских вредности и европске културне баштине и тако радимо на ономе што је наша заједничка будућност, не заборављајући оно што је наша прошлост - рекао је директор Фондације "Нови Сад-Европска престоница културе.

СОЛИДАРНОСТ И ПОДРШКА

СОЛИДАРНОСТ и подршка између градова-престоница културе истакла се и током протекле године, која је била нарочито изазовна због новонастале пандемије, а посебно за градове који су у том тренутку били носиоци титуле - Ријеку и Голвеј. Њихова година титуле, услед неповољних услова, продужена је до 30. априла 2021, док је за Нови Сад померена на 2022. годину. Како каже директорка "Голвеј 2020 - Европска престоница културе", Патриша Филбин, овај 12-минутни програм свечане церемоније слави само неке од најзанимљивијих позоришних, музичких, плесних, циркуских и визуелних уметности које су представљане у онлајн формату, али и уживо са публиком. Приказан је рад 600 уметника и организација који су учествовали у програму од 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)