МОЈ ПУТ ЈЕ И ОВА БОРБА ЗА ПРАВДУ, ЗА СРБИЈУ: Нобеловцу Петеру Хандкеу у Андрићграду свечано додељена "Велика награда Иво Аандрић"(ФОТО)

Н. ЈАНКОВИЋ

08. 05. 2021. у 17:52

НАПОКОН је ту, нобеловац Петер Хандке је у својој другој кући, у једином граду на планети посвећеном једном писцу и његовом делу.

МОЈ ПУТ ЈЕ И ОВА БОРБА  ЗА ПРАВДУ, ЗА СРБИЈУ: Нобеловцу Петеру Хандкеу у Андрићграду свечано додељена Велика награда Иво Аандрић(ФОТО)

Фото: Н. Јанковић

Најзначајнијем аутору данашњице додељена је јуче "Велика награда Иво Андрић" за најбољу књигу објављену у Србији и Републици Српској током 2020. године, за дело "Други мач - мајска повест". Два признања стечена у безмало "два света" говоре о оствареном, скоро немогућем циљу за који се Аустријанац борио пером и голим животом - то је могућност додатног, праведног промишљања о Србији, Србима и усуду који је задесио "ове просторе", а тиме и цео свет.

- Страшни ратови на Балкану донели су чак и нешто добро, мада то апсурдно звучи. Први пут имао сам времена да до краја, од речи до речи, ишчитам сва дела Ива Адрића. И раније сам долазио у ове крајеве, на море, у Југославију. Усред ових ужасних догађаја, ратова, почео сам да долазим и у унутрашњост, где нема мора, на Косово и Метохију, у Републику Српску, где има Дрине, другачијим поводима. Данас сам у Вишеграду, са снажним осећањем захвалности на прилици да упознам дело Андрића, Селимовића, Црњанског - рекао је Петер

Хандке захваљујући на награди, коју му је уручуо оснивач Андрићевог института Емир Кустурица.

Нобеловац је из Вишеграда упутио поздраве у Француску "свом пријатељу и великом српском писцу Миловану Данојлићу":

- Без обзира на разлике међу људима, веома је важно да култура, музика, боје, да све животне ствари спајају људе. Верујем да људи овог региона треба да нађу оно што нас спаја.

Ја данас можда јесам стар, али, предлажем да се нађемо негде, да седнемо на неку ливаду, да причамо, да се тако разумемо. Литература има много везе са инатом и бесом, али никада с мржњом. Такав је и мој литерарни пут, у великој мери, ова борба за правду, за Србију.

Хандкеов домаћин Кустурица поздравио је великог писца речима: "Хвала ти брате, хвала ти брате, хвала ти брате."

По доласку у Вишеград са Хандкеом, писац је на српском језику, тихо и нескривено радосно, рецитовао песму "Иде Миле лајковачком пругом". У једном тренутку, као да је заборавио речи, а Кустурица је "прискочио у помоћ" стихом "са још једним другом". Овај братски, другарски "перформанс", једна је од безброј ведрих слика из Андрићграда.

- Живот је велико, велико чудо - рекао је писац који је пре деценије узвикнуо "Република Српска има будућност", посматрајући здања Андрићграда.

Хандке је затим присуствовао затвореном округлом столу уз академика Матију Бећковића, писца Мухарема Баздуља, професора Мила Ломпара, главног уредника "Новости" Милорада Вучелића и многе друге. Од Вучелића, Хандке је добио књигу "Правда за Србију" у издању наше куће и Штампарије "Макарије"...

Мало је познато, ово је Хандкеов други долазак у Вишеград. Био је ту 1996. године, у насељу Гарча, помажући да се на једној новоизграђеној згради за страдалнике избегле из Сарајева, поставе рогови.

Данас је јасно, Хандкеово "србовање", истина је за коју се вредело борити и жртвовати.

"Оверена" је бројним светским, најзначајнијим признањима. Посебно јаку симболику и вредност носе две награде, она добијена у Стокхолму уз негирање "политички коректног света" и ова у Вишеграду. Оне су најјаснији путоказ за време данашње и необорив доказ у корист Срба и Србије, за векове који долазе.

Емир Кустурица је најавио да ће ускоро објавити роман "Злочин без казне", посвећен Хандкеу и борби за Србију, што је нобеловац дочекао са нескривеним одушевљењем. Кустурица је прочитао делове свог романа.

ОРДЕН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском. Председница Републике нагласила је да је упркос многима који су покушали да га одговоре нобеловац одлучио да дође у Бањалуку.

- То је велика ствар, али и велика срамота за све оне који су покушали да га обесхрабре и који су га називали разним именима, покушали да га спрече, водили неке логистичке активности да се ово не деси - истакла је Цвијановићева.С. М.

Одликовање Жељка Цвијановић уручила орден нобеловцу, Фото: Ata images

О Хандкеовом делу говорио је председник жирија проф. др Јован Делић, а нобеловцу је уручен и почасни докторат Универзитета у Источном Сарајеву.

Пре Вишеграда, Хандке је посетио Бањалуку, где се сусрео са највишим званичницима и казао да је одлучио да дође у Републику Српску "упркос јаким ветровима који су били против тога".

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истакао је у разговору са нобеловцем да је његова посета Републици Српској од великог значаја и нагласио да је Хандке писац чији је књижевни опус изузетне вредности, а његова реч није испуњена мржњом, већ правдом, истином и слободом.

Велики аустријски књижевник први пут је имао прилику да види сопствени споменик који је недавно постављен у Бањалуци. Хандке је заједно са Милорадом Додиком и Кустурицом посетио споменик, који се налази код зграде Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)