ФИЛМОВИ О ОНИМА КОЈИ МЕЊАЈУ СВЕТ: Вечерас почиње 49. међународни фестивал Фест

А. ПОПАДИЋ

07. 05. 2021. у 11:06

ПРОЈЕКЦИЈОМ филма "Велико ископавање" Сајмона Стоуна, са Кери Малиган и Рејфом Фајнсом у главним улогама, вечерас у 19.00, у Сава центру, свечано ће бити отворен 49. Међународни филмски фестивал - Фест.

ФИЛМОВИ О ОНИМА КОЈИ  МЕЊАЈУ СВЕТ: Вечерас почиње 49. међународни фестивал Фест

Фото Танјуг

На уводној церемонији биће уручене почасне фестивалске награде "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности редитељу Пуриши Ђорђевићу и глумцу Радету Шербеџији, који ће и званично прогласити Фест отвореним.

Упркос пандемији, једна од најдуговечнијих филмских манифестација биће одржана уживо, у биоскопским салама, уз поштовање свих епидемиолошких мера и под симболичним слоганом "Повратак у будућност". До 16. маја у салама Сава центра, "Комбанк дворане", Дома омладине Београда и биоскопа "Синеплекс Галерија Београд" публика ће моћи да бира између више од 70 премијерних филмова најновије светске, европске и домаће кинематографије у седам селекција.

Фото Промо

 

- Филмови Феста, од строго интимних прича до оних чији епилози имају велики друштвени значај, нуде искрено огољене делове живота појединаца који су храброшћу или без ње променили свој живот и животе оних који их окружују - сматра Југослав Пантелић, уметнички директор Феста и додаје.

Раде Шербеџија, Фото Танјуг

- Када смо код бројева, они изгледају овако: на 49. Фесту гледаћемо 20 дебитантских филмова, жене су режирале 19 фестивалских наслова, док се осам остварења у разним селекцијама дотиче ЛГБТ тема. Српска филмска продукција присутна је у готово свим сегментима фестивала. Гледаћемо шест дугометражних филмова, три кратка остварења и две целовечерње домаће филмске копродукције.

"Фест фокус"

У ДРУГОЈ такмичарској селекцији - "Фест фокус", биће приказано 14 филмова из Ирана, САД, Црне Горе, Румуније, Србије, Хрватске и Словеније. Домаћи филмови који ће премијерно бити приказани су "Пролећна песма" Наталије Аврамовић и документарно-анимирани филм "Призори из живота џукца" Тање Брзаковић.

У главном такмичарском програму наћи ће се 18 филмова из 12 земаља, а међу њима су и три домаћа остварења - "Оаза" Ивана Икића, "Жив човек" Олега Новковића и "Лихвар" Немање Ћеранића. У овој селекцији биће приказано и остварење које се нашло у ужем избору за Оскар ван енглеског говорног подручја - "Човек који је продао своју кожу" туниске редитељке Кутер Бен Ханије, са Моником Белучи у једној од главних улога. За награде ће се борити и Фестови редитељи - повратници, попут Далибора Матанића са филмом "Зора", Аргириса Пападимитропулоса ("Monday"), Сузане Никјарели ("Госпођица Маркс"), Лили Хорват ("Припреме за заједнички живот на неодређено време"), Данила Шербеџије ("Тереза37").

Пуриша Ђорђевић, Фото Танјуг

У селекцији Гала програма биће приказано 19 филмова, а међу њима је пет наслова који су недавно добили награде Оскар: "Земља номада", "Отац", "Жена која обећава", "Звук метала", као и филм "Минари". Осим ових остварења, домаћа публика имаће прилику да погледа и филм "Минимата" са Џонијем Депом, који је сниман у Београду. У филму "Путеви којима нисам пошао" редитељке Сали Потер, раме уз раме са светским глумачким звездама Хавијером Бардемом, Елом Фенинг, Лором Лини и Салмом Хајек је и наша Бранка Катић.

Фест ће затворити документарни филм о нашем чувеном и светски признатом сценографу Миљену Кљаковићу Креки - "Крека: Ловац на снове". Том приликом, овом сценографу биће уручен "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)