САНАЦИЈА "КРИВЕ КУЛЕ": Министарство културе издвојило 23,9 милиона за рестаурацију Смедеревске тврђаве

Ј. ИЛИЋ

06. 05. 2021. у 11:26

НА конкурсу за суфинансирање пројеката из области културне баштине, Министарство културе определило је 23,9 милиона динара за рестаурацију и санацију Смедеревске тврђаве.

САНАЦИЈА КРИВЕ КУЛЕ: Министарство културе издвојило 23,9 милиона за рестаурацију Смедеревске тврђаве

Фото Н. Живановић

Највише новца биће уложено за санацију "криве куле" 11 која је почела 2018.

- За конзерваторско-рестаураторске радове на санацији и конзервацији надземних делова куле 11 опредељено је 15,9 милиона. Овим новцем сви планирани радови биће окончани - каже Дејан Радовановић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

Остали су радови на завршној статичкој санацији како би "крива кула" остала безбедна за пролазнике и туристе. Тиме би до краја године, после скоро шест векова од изградње и исто толико деценије од разарања, била окончана реконструкција куле средњовековног престоног града на Дунаву.

Кула 11 подигнута је као део Великог града око двора деспота Ђурђа Бранковића у периоду од 1430. до 1439. Накривила се после експлозије бомбе током савезничког бомбардовања 1944.

Kула је висине 25 метара и тешка је око пет хиљада тона. Врх куле померен је читавих 1,8 метара од темеља, чија је дебљина три метра. Торањ у Пизи накривљен је 3,99 степени, а смедервска грађевина за више од пет степени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

Bane

06.05.2021. 20:45

Jos kad bi izdvojili koju hiljadu da zamene trule drvene ograde u malom gradu. Ne samo da napisu paznja ne prilaziti. Znam taj list a4 papira je ipak jeftiniji. Nije ih sramota. Ko god da je odgovoran za stanje u tvrdjavi.