СВЕТ БОГАТАША И ДАЉЕ ОДУШЕВЉАВА ЉУДЕ: Џош Шварц и Сали Патрик, извршни продуценти и аутори "Династије", о Карингтоновима 21. века

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

09. 05. 2021. у 10:38

ПОСЛЕДЊУ деценију на малим екранима, да ли због мањка креативности и идеја, или чињенице да старо злато најлепше сија, обележили су римејкови легендарних серија које су створиле америчку ТВ историју.

СВЕТ БОГАТАША И ДАЉЕ ОДУШЕВЉАВА ЉУДЕ: Џош Шварц и Сали Патрик, извршни продуценти и аутори Династије, о Карингтоновима 21. века

Фото Фокс/Промо

Тако је своје ново, модерно рухо пре четири године добила и култна "Династија", епска сага о богаташима, који су, уз сав луксуз и гламур испод свих слојева који их чине елитом, ипак, само људи. Сујетни, рањиви, наивни, добри, зли, завидни, спремни на све, па чак и да воле. А љубав је за њихов сој често - Ахилова пета.

Трећу сезону те "Династије", модерне, без нараменица, натапираних фризура, и са мање уловљених животиња на главним јунакињама, гледамо на каналу Фокс лајф понедељком од 21.00 (две епизоде), а у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости" извршни продуценти и аутори најпопуларније сапунице 21. века, Џош Шварц и Сали Патрик, откривају како су после скоро четири деценије удахнули живот Карингтоновима и Колбијевима новог миленијума.

- Важно је напоменути да и наша "Династија", баш као и оригинал, осликава време у ком је настала. Сматрам да је то највећа драгоценост ове серије и онај фитиљ који запали ову велику лепршаву бомбу драме, породичних односа и контроверзних тема због којих је публика и обожава - поручује на почетку разговора Џош Шварц, који је у нову "Династију" уткао сва своја искуства из ранијих серија које потписује као аутор и продуцент. А на том списку налазе се "Округ Оранџ", "Трачара", "Јужњачко срце", "Керини дневници", "Ненси Дру" и низ других хитова који су га унапред "номиновали" као најкомпетентнијег за хватање у коштац са овако озбиљним изазовом. Његова партнерка у овом "злочину" била је, такође, искусна сценаристкиња Сали Патрик, чија је "Освета" на неки начин била први савремени омаж сапуницама у стилу култне "Династије".

- За нас је било веома важно да одамо почаст оригиналу, јер је ова серија била једна велика степеница у ТВ продукцији, али је донела и друштвену револуцију која је заувек изменила свет. Радећи на сценарију за нову "Династију", највеће изненађење донело ми је сазнање да се свет, у основи, за ових 35 година, колико дели премијере наше две верзије, није нимало променио. Идеја да је похлепа добра и даље одушевљава људе - закључује Патрикова.

 

Фото Фокс/Промо

* Ипак, неке разлике између ваше и "Династије" која је обележила крај прошлог века су очигледне. Да ли сте се плашили хоћете ли успети да "изађете на црту" оригиналу?

Џош Шварц: Не, јер смо имали једну велику предност. Прошло је много времена, и неке ствари су се доста промениле. Одређене теме којима се бавила серија када је настала, данас су превазиђене. На неки начин, много је прихватљивије бити геј, феминиста, разголитити се. Укратко, стеге социјалних норми су попустиле, али шкакљивих тема није мањкало. Можда их је данас и више него раније.

Сали Патрик: За један кратак период, човечанство је доживело транзицију за коју је ранијим поколењима требало и по неколико векова. Нови миленијум нам је свима експлодирао у лице. Те огромне промене са собом су донеле неколико добрих ствари, много више лоших, а у суштини свега је човек који је, упркос свему, остао исти. И баш тим прилагођавањем човека неком новом свету бави се и ова нова "Династија". То је прича о породици и свим жртвама које је она као заједница морала да поднесе у освит нове ере цивилизације.

ИЗ ЗАМКА У ДЕНВЕРУ - У АТЛАНТИ МЕЂУ ЉУДИМА

ИМАЊЕ "Карингтонових" уз легендарну уводну шпицу и нумеру којом је започињала свака епизода урезало се у свакога ко је икада погледао чувену сапуницу. Био је то још један од великих изазова за продуценте римејка, а они су одлучили да му одговоре још једним одважним резом. Преселили су Карингтонове из Денвера у Атланту. Сали открива да је баш она крива за тај обрт:

- То је мој родни град (смех). Допала ми се идеја да нови Карингтонови буду смештени у Атланту. То је данас метропола која је у последњих 15 година доживела прави процват. Намера нам је била да Карингтонове извучемо из њиховог замка и да их измешамо са људима који их окружују. Да видимо како се сналазе на улицама модерног града, у интеракцији са обичним народом, што нисте могли да видите у оригиналној "Династији". Они су тамо били попут краљевске породице која друге људе виђа само ако су им слуге. У нашој верзији смо им пробушили тај светлуцави племићки мехур. Мало смо их "упрљали" реалношћу.

* Ко су Карингтонови 21. века?

Џош Шварц: Блејк је и даље припадник ток старог светског поретка. Видимо га као снажног алфа мушкарца, очинску фигуру и бескрупулозног пословног магната. У таквим круговима се и креће. Од терена за голф до вечери у друштву својих уштогљених истомишљеника у бизнис клубу. Међутим, свет око њега се мења. Наше најважније питање било је - могу ли се он и његова пословна империја прилагодити тим променама?

Сали Патрик: Још једна велика новина на коју сам поносна јесте лик Кристл Флорес, који је у оригиналу буквално као шаблон поставила сјајна Линда Еванс. Био је за нас храбар изазов да тај шаблон, конципиран попут венчанице из осамдесетих, донесемо у 21. век и уз пар потеза "ауторским маказама" одбацимо све оне волане, наборе и стерилну аристократску белину којом је тадашња Кристл одисала. Као резултат добили смо латино Кристл, способну, младу, пословну жену, а не блондину извучену из базена са секретарицама. Мислим да је дана када смо то урадили горео ТВ пакао, ако постоји, али задовољни смо резултатом (смех).

* Да ли сте гледали "Династију" када се премијерно приказивала?

Џош Шварц: Био сам премлад да би ми дозволили да гледам такву серију, али знао сам све о њој. Једноставно, морао си да знаш. Та серија је живела на улицама. Верујем да је то био први телевизијски феномен који је сишао са малог екрана у народ. Када сам урадио "Округ Оранџ" многи су рекли: "Али, то је Династија". Тада сам се први пут запитао каква је то заиста серија? Стефани, моја партнерка, била је велики обожавалац "Династије", а њена мајка чак је имала оригиналне минђуше које су се користиле на снимању, а које су касније продате на некој аукцији. Полако сам се упознавао са тим магичним светом. Допао ми се сценарио, теме којима су се бавили и, сасвим неочекивано, највише ми се допала управо Фелон. Зато сам решио да она буде моја нова прикривена главна јунакиња. Често кажем да је ово у ствари њена прича.

Сали Патрик: Желели смо да нашу верзију испричамо кроз Фелон и Кристл. Две супарнице, младе, успешне и амбициозне противнице које се, свака на свој начин, боре за ову породицу и компанију. Сама чињеница да серија почиње тако што је Фелон позвана да се врати на имање Карингтонових, како она то у почетку мисли да би јој било додељено унапређење у очевој фирми, а у ствари је ту да би упознала очеву нову, млађу, лепшу и самим тим по њене планове опаснију вереницу, радњу од прве епизоде баца у "пун гас". Стара "Династија" је и даље ту. Само смо јој дали инфузију 21. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)