МАРИНИН ПОРТРЕТ ОД ВОСКА У ХРАМУ МОДЕ: Изложба наше славне уметнице у гламурозној улици Спига у Милану

Марина МУШТОВИЋ, специјални извештач Милано

06. 05. 2021. у 09:22

У ЧУВЕНОЈ улици Спига у срцу старог Милана, отворена је крајем априла изложба светски познате српске концептуалне уметнице и перформера Марине Абрамовић која већ дуже време живи у Њујорку и свакако спада у богату светску космополитску елиту.

МАРИНИН ПОРТРЕТ ОД ВОСКА У ХРАМУ МОДЕ: Изложба наше славне уметнице у гламурозној улици Спига у Милану

Фото ЕПА

У организацији миланске галеристкиње Лие Руме која је екслузивни организатор свих њених уметничких представљања италијанској публици, па тако и ове најновије под називом The Communicator и Extasy II, овога пута није било никаквог свечаног вернисажа, али практично ни хорди поклоника "генијалне Марине" (цитат римске "Републике"), а италијанска штампа тврди да су за све криве епидемија и паника око вируса корона. Изложба је била и покушај Лие Руме да се некако оживи Via Spiga, односно цео "модни четвороугао" који је потпуно замро и постао аветињски пуст. И, то из простог разлога што су из Милана нестали страни туристи; тачније купци у ексклузивним бутицима - богати Руси, Американци, али и Кинези, али и бројни знатижељници који су желели да се барем усликају испред бутика "Арманија", "Праде" или "Диора", кад већ тамо не могу ништа да купе.

УМЕТНИЦА Марина Абрамовић, Фото ЕПА

Наиме, у излозима ексклузивних бутика изложен је портрет-скулптура Марине Абрамовић - изливен од воска, офарбан у црно, постављен на стаклено постоље и украшен каменчићима од црног, белог и розе кварца. У краткој брошури коју нуди галерија "Лиа Рума" стоји да је ово поступак израде сакралних икона и да је лице уметнице уједно и катализатор енергије и снаге која нам је преко потребна и то упрво преко украсних полудрагих каменчића, који су према источњачкој традицији медитације уједно и примаоци и предајници позитивне енергије.

ПРИВЕЗАК ОД 1.500 ЕВРА

У КВАРТУ "модни четвороугао", који формира неколико уличица, квадратни метар стана кошта и више од 10.000 евра. Срећници који су од неког претка наследили макар и 20 квадрата пословног простора могу већ дуже време срећно да трљају руке - елитне модне куће "Гучи", "Валентино", "Диор" и "Ив Сен Лоран" нису питале за цену када су некадашње бакалнице, столарске радње, кројачнице и месаре претварале у храмове моде са својим потписом. У овим екслузивним бутицима најјефтинији артикал је један привезак за кључеве са потписом миланске модне марке "Прада" који кошта 1.500 евра.

Extasy II је фотографија која би требало да нас пре сусрета са скулптурама које емитују енергију прво уведе у медитацију и да се затим препустимо емотивној и психичкој равнотежи примања добрих вибрација.

ЕКСПОНАТ Портрет у воску украшен кварцом, Фото ЕПА

Иначе, Марина Абрамовић је у организацији исте галеристкиње 2012. доживела велики успех са врло сличном изложбом по насловом: With eyes closed I see happiness. У питању су исто биле скулптуре изливене од воска и украшене кварцом чија је моћ такође била терапеутска.

Тешко је такву уметност данас објаснити обичном човеку који једва саставља крај са крајем и већ више од годину дана, због строгог "локдауна", не излази из куће. Поготово када су психијатријске ординације препуне и када је корона биланс, упркос свим предузетим мерама заштите и вакцинама: 14.320 новозаражених и 288 мртвих. У сваком случају, иконе - скулптуре Марине Абрамовић које у овим суморним временима емитују позитивну енергију су ипак нека доза оптимизма. Сигурно за саму уметницу којој је недавно потврђена самостална ретроспективна изложба за 2023, и то као првој жени у престижној лондонској Краљевској академији уметности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)