ИНТЕРВЈУ Марија Каран: Мој Београд има посебну енергију и карактер

МАЈА ЈЕШИЋ

01. 05. 2021. у 15:42

КАДА се појавила Марија Каран, својом природном лепотом и талентом придобила је и публику и колеге. Лепа Београђанка дипломирала је глуму на ФДУ, где су јој колеге на класи били Калина Ковачевић, Нада Мацанковић, Ана Марковић и Никола Ракочевић.

ИНТЕРВЈУ Марија Каран: Мој Београд има посебну енергију и карактер

Фото Промо

Улогом Марије Станимировић у филму "Јесен стиже, дуњо моја" стекла је велику популарност. Завела је и до лудила довела Сергеја Трифуновића као Ирис у култном филму "Кад порастем бићу кенгур", исказала своју глумачку посебност у улози Ковиљке у интригантном филму "Седам и по", и најгледанијем српском филму "Четврти човек" као Теодора. Шармирала је публику као Маја Милићевић у ситкому "Љубав, навика, паника" и као Анђелика Ласевска у серији "Будва на пјену од мора".

Жељна нових знања, усавршавања, спознаја, Марија у Америку и Лос Анђелес одлази 2006. године. У "граду анђела" упознаје познатог холивудског продуцента Џоела Лубина са којим има сина Марка и дели приватни и пословни живот. Ово пролеће доводи Марију поново у Београд, где ће боравити дуже време, а повод је снимање српске верзије планетарно вољене и у невероватним бројкама исказане светске популарности америчке теленовеле "Династија".

* Колико сте се ужелели свог родног града и како проводите време у Београду?

- Београд ме увек лепо дочека. Пресрећна сам што сам код куће, и како време одмиче имам осећај као да нисам ни одлазила. Време проводим са породицом и пријатељима и бавим се својим послом. Чекам право пролеће, свој рођендан и радујем се новим радним победама.

* У Београд вас враћа једна лепа ексклузива, серија "Династија". Да ли вас је изненадила одлука да једна овдашња продукција откупи права за ову култну серију?

- Наравно, пријатно ме је изненадило што се ради римејк серије из 80-их. Династија је серија која је освојила доста награда, а пре свега публику. И срећна сам што је препознат потенцијал приче која нас враћа у нека стара времена са вредностима које на овом тлу можда још увек нису испричане, а додатно ће бити изазовно да их интерпретирамо сходно нашем поднебљу. "Династија" је изашла када сам се ја родила и сећам се да сам као мала певала песме из те серије, играјући ластиш са другарицама. Сигурна сам да ћемо овим римејком освежити сећања онима коју су то некада гледали, али ћемо добити и неку нову публику и дати и печат садашњег времена уз нову глумачку поделу.

 

Фото Промо

* Како је изгледао позив, ко вас је позвао, и како сте одлучили да прихватите улогу?

- Позвали су ме испред продукцијске куће "Emotion", и када сам чула да је реч о "Династији" одмах сам била заинтерсована. Била сам пресрећна да ме диван повод врати у Београд и да му се посветим на неко дуже време. То су били сами почеци, није се знао остатак кастинга, а сада када сам сазнала ко су ми колеге и каквом сам екипом окружена, још више се радујем снимању.

* Кога ћете тумачити у српској "Династији"?

- Оставићу вас још мало у неизвесности јер је то још увек тајна, али ће публика моћи да ме види у неком новом светлу. Ко год је гледао "Династију", тај лик нико није заборавио.

* Какав је ваш лик, како сте га доживели, које карактерне особине ћете нагласити, које се вама чине најзначајнијим?

- То је неко ко са лакоћом, шармом, али и упорношћу осваја своје циљеве. Она увек има план, никада не спава и зна шта жели. Па, изволите, погодите.

* Ко ће вам бити партнери у серији, да ли сте задовољни кастингом?

- Урађен је сјајан кастинг. Ту су дивне колеге Бане Поповић, Раде Шербеџија, Пеђа Бјелац и други.

* Једном сте изјавили: "Америка није променила моју суштину ни приоритете, али дала ми је ширину и шансу да истражујем многе ствари којима желим да се бавим". То би био шлагворт за моје питање - који су ваши приоритети данас у професионалном и приватном животу?

- Тај базични систем вредности се гради у породици, потом кроз школство и образовање, као и у ширем окружењу, и њих носимо са собом увек, на којој год тачки света да се налазимо и какве год животне околности да нас задесе. Америка, Лондон и свако друго место где сам живела дали су ми ширину, спремност да прихватим и доносим промене. Научиле су ме да свака ситуација која нам се дешава има виши смисао и да се све дешава се неким разлогом који је у том тренутку добар за нас. Уз позитиван и чврст став, сва нова искуства и прилике изгледају као благослов, нова идеја и шанса за даљи напредак. Приоритети су ми и у професионалном и у приватном животу да уживам и да у сваком тренутку будем присутна. Срећна сам што могу да будем и добра мајка и сестра, и ћерка и пријатељица, и глумица, као и амбасадор своје земље кроз Фондацију "Balkan Projects". Испуњење на једном пољу живота чини ме бољом на другом.

* Америка вам је отворила неке нове видике да истражујете и радите ствари које желите. Шта је то конкретно?

- Америка ми је пружила приступ разноврсним садржајима и круговима људи. Од уметности, преко спорта, до познатих личности, неких обичних људи - људи чије језике и културе не разумем. Оно што ме је заиста фасцинирало јесте њихово поштовање различитости.

Фото Промо

* Како се родила идеја да оснујете Фондацију "Balkan Projects"?

- Разумем шта недостаје локалној сцени, а добро познајем глобалну, па сам тако одлучила да кроз своју Фондацију "Balkan Projects" поделим знање, искуство и визију уметничке сцене. Јако је важно да наша уметност добије своје место у уметничкој светској сцени. То је врста дијалога преко које причамо причу о нашој земљи, историји, традицији и, пре свега, нашем идентитету. Фондацију "Balkan Projects" сам основала са намером да промовишем српску уметничку сцену, а у томе су ме подржали Клаус Бизенбах, директор музеја Моца из Лос Анђелеса, Арам Мошаједи, кустос Музеја Хамер, Сохраб Мохеби директор Скулптор Центра из Лонг Ајленда, кустос Миријам Бенсала, уметници Мекс Хупер Шнајдер, Мариус Берсераи Хонор Титус, глумица Бојана Новаковић, галеристи Хана Хофман, Естер Ким Варе и Франсоа Гебали, као и Сидни Холанд филантроп и коленционар уметности.

* Која је прва изложба коју сте приредили у оквиру своје Фондације?

- Први резиденцијални уметник "Balkan Projects"-а у Лос Анђелесу била је Маја Ђорђевић, најпознатија наша савремена уметница млађе генерације, која је до сада излагала широм света, у Њујорку, Чикагу, Лондону, Базелу, Миконосу... То је било за време престижног уметничког сајма Frize Art Fair одржаног у Лос Анђелесу, а Мајин "Show Deal Again", могла су да виде најеминентнија имена уметничке светске сцене, кустоси, директори музеја, колекционари и уметници.

* Какви су вам планови за ову годину?

- Ове године ћемо промовисати сајт "Balkan Projects"-а. Биће то једна платформа где ћете моћи да се упознате са нашим реализованим пројектима, као и да упознате уметнике са којима смо сарађивали. То ће заправо бити и један вид виртуелног музеја. Такође, тренутно се припремамо и за Октобарски салон и сарађујемо са Дором Будор, уметницом која живи у Њујорку, а пореклом је из Хрватске.

* Где идете када вам је потребно узбуђење, а где тражите мир у Београду?

- Београд има невероватну енергију и један је од ретких градова са посебним карактером. Шетња Кнез Михаиловом улицом је добар извор енергије, а мир углавном носим са собом. Тражим га у кући кроз јогу, читање и разговор са породицом.

* Шта би данас мала Марија рекла великој Марији?

- Да ће све бити у реду и да буде храбра и ужива у свему што јој живот пружа!

 

Фото Промо

ГРАНДИОЗНА ВИЛА И ФАНТАСТИЧНИ ГЛУМЦИ

БОГАТСТВО, сјај, престиж и луксуз који су били одлика моћи породице Карингтон, у нагледанијој теленовели из 80-их година прошлог века, "Династија", а која се огледала и кроз импозантну вилу, и у српској верзији имаће своју грандиозност.

Наиме, за потребе домаће серије гради се велелепна вила у Шимановцима, у коју ће се уселити чланови богаташке породице из Србије.

Фантастичну глумачку екипу, осим Марије Каран, чине и Милан Лане Гутовић, Раде Шербеџија, Предраг Бјелац, Марина Ћосић, Мима Караџић, Зоран Цвијановић... Али, за сада, још нису подељене улоге, па преостаје да нагађамо ко ће играти моћног Блејка, амбициозну, хировиту и опасну Алексис, а ко Кристл, Фелон, Стивена, Семи Џо и остале незборавне јунаке чувених породица из Даласа, који ће се ускоро "преселити" у Србију.

УСКРС ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ЗАХВАЛНОСТ И ПОЧЕТАК

* ШТА за Вас представља најрадоснији хришћански празник Ускрс?

- То је празник када се породица окупља и та свечана атмосфера подстиче вредности као што су љубав, вера и нада. И учи нас да и у овим пандемијским условима треба да верујемо, и да ће све бити у реду. Ускрс ме враћа у детињство. То је време за захвалност, за нека лепа преиспитивања и планове. Време за рађање и почетак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)