КЊИЖЕВНА КРИТИКА: "Тамна пучина" Драгана Стојановића - Мрачне стране двадесетог века

Пише Слађана ИЛИЋ

27. 04. 2021. у 14:30

У "Тамној пучини" Драгана Стојановића, професора емеритуса Филолошког факултета у Београду и реномираног писца, налазимо одлике различитих врста романа - првенствено породичног, у којем је највише пажње посвећено судбини породице Стојана Лазаревића од 1914. закључно са мартом 1941. године.

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Тамна пучина Драгана Стојановића - Мрачне стране двадесетог века

Слађана Илић

У том приповеданом времену сагледане су и приче јеврејске породице Кон, потом породице извесне Миланке Т., као и судбина Никифора, Стојановог колеге и пријатеља. Сликање тих судбина у функцији је основне приче и састојак свих слојева романа који се, у складу с приповеданим временом, одликује динамичношћу уједначеном кроз читав роман.

Осим што свака од наведених породица, наравно, има личну причу, већином тамну и тешку, свако од јунака има и само своју.

Највише сазнајемо о главном јунаку.

Стојан потиче из богате трговачке породице. Као студент се из Јене враћа у домовину уочи Великог рата. У том рату он бива рањен. Велика главобоља, особито велики ожиљак на лицу, утичу на даљи ток његовог живота, највише на личном, интимном плану.

У самом роману показано је, кроз низ појединачних судбина, како стравично делује механизам нацизма као идеологије истребљењаj

Стојан има сестру Стојанку, интровертну, посве необичну, која својим моћима доприноси опоравку свога брата. Он заувек мора да се стара о њој, што је још једна значајна одредница његове судбине.

Фото: Промо

У "Тамној пучини" уочавамо и одлике љубавног романа, првенствено због Стојанове и Сарине љубави која, иако није формално реализована, траје. О том трајању сведоче сва Стојанова настојања да, уочи Другог светског рата који се приближава Југославији, спасe Сару Кон од захукталог и неумољивог немачког нацизма.

У самом роману показано је, кроз низ појединачних судбина, како стравично делује механизам нацизма као идеологије истребљења и како он, заправо, може да функционише у различитим контекстима.

Из поменутог разумемо да роман садржи и елементе историјског. Аутор на основу низа примера који су повезани, а неки од њих су и међусобно условљени, показује како је лична трагедија увек болнија, упечатљивија од статистике, те како се она временом прелива у различите сфере живота, зависно од друштвено-политичких кретања.

У њему је прецизно приповедано о друштвеном животу велеграда и атмосфери која навешћује поновни, неминовни долазак рата

"Тамна пучина" је и друштвени роман. У њему је прецизно приповедано о друштвеном животу велеграда и атмосфери која навешћује поновни, неминовни долазак рата, који условљава различите врсте ломова који се никако не могу избећи. У том слоју романа уочавамо лице, а још више наличје друштва које је забављено интригама, сплеткама, играма моћи, уценама, а чије су одлике лицемерство, неморал и манифестовање зла.

Иако је у роману реч о тамним странама наше, и не само наше, историје 20. века, у њему налазимо спорадичне и ефектне елементе хумора, а на првим странама и лиризам, онај који нас асоцира на "Дневник о Чарнојевићу" Милоша Црњанског.

Због свега наведеног "Тамна пучина", осим што је понела награду "Бескрајни плави круг" за 2020. годину, сваког свог читаоца је, сигурно, учинила повлашћеним.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)