МОЈА ЈЕ МАЈКА РОЂЕНА У ИТАЛИЈАНСКОМ ЛОГОРУ У БАРИЈУ: Потресна судбина Срђана Тимарова, 70 рођака је изгубио у холокаусту!

М. ЈЕШИЋ

26. 04. 2021. у 17:23

НА ДАН обележавања жртава холокауста глумац Срђан Тимаров сећа се страдалих, и то је неминовно јер је његова мајка, Клара Мандић, рођена у логору у Барију, у Италији.

МОЈА ЈЕ МАЈКА РОЂЕНА У ИТАЛИЈАНСКОМ ЛОГОРУ У БАРИЈУ: Потресна судбина Срђана Тимарова, 70 рођака је изгубио у холокаусту!

Фото: Predrag MItic

* Да ли вам је нешто причала о страхотама фашистичких злочина?

- Моја бака по мајци, Сара, једна је од преживелих. Бежала је из многих логора. Препешачила је целу бившу Југославију. Бежећи из једног од тих логора, упознала је мог деду, пољског Јеврејина, који је побегао у наше партизане. О томе се доста причало у мојој породици, али се много и ћутало. То су теме о којима се више ћути. Оно што ја знам је вероватно мали врх брега. Мој ујак, који је са баком преживео све те логоре, умро је у Данској. О тој страни историје, када је моја породица у питању, могло би да се сними седам филмова. Имам ујака који је жив, и живи Израелу, преживео је логор Берген-Берзел у Немачкој. И моја тетка, која је била беба, преживела је исти логор тако што су је научили да не испушта ниједан звук када они иду да раде. Она није говорила неколико година.

Мајка му је говорила да је око 70 чланова њихове породице "отишло у дим".

- Та прошлост у мени буди осећај да сам неизмерно захвалан што сам жив. Имам обавезу да се будим насмејан, да сам захвалан што живим у неком другом времену. Мој брат и ја, увек када одемо на гроб наше мајке, обавезно прочитамо и јеврејску молитву која је заправо молитва за жртве фашистичког терора. Кад смо играли Беловићев "Небески одред", ми ни у машти нисмо могли да се ставимо у околности логора Аушвиц. То зауставља сваку логичну мисао и због тога смо само делимично могли то да одиграмо. Носим понос и пркос због Срба и Јевреја који живе у мени. За мајку су говорили да је највећа Српкиња међу Јеврејима и Јеврејка међу Српкињама. Као што рече Љубомир Симовић у "Чуду у Шаргану": "Рана се човеку у звезду претвори и обасја му пут".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)