ОВАКО ЈЕ ГОВОРИО ВЕЛИКИ СЛИКАР: Последњи интервју Милоша Шобајића за "Новости"

Novosti online

24. 04. 2021. у 10:15

ПОЗНАТИ сликар Милош Шобајић преминуо је услед последица изазваним вирусом корона. Последњи интервјуза "Новости" дао је у фебруару ово године. У наставку преносимо делове тог интервјуа.

ОВАКО ЈЕ ГОВОРИО ВЕЛИКИ СЛИКАР: Последњи интервју Милоша Шобајића за Новости

Комбанк дврана

Позната је изрека да човек себе упознаје цео живот. Да ли сте ви нешто ново о себи спознали пишући ове, веома личне, аутобиографске записе?

- Схватио сам да сам живео девет живота, јер сам после сваког од њих, умирао и поново се, као Феникс рађао. Сваки од тих живота ми се чинио као потпун и завршен круг.

Описујете места одрастања, стасавања: Истанбул, Никшић, Београд, Париз. Где је ваш завичај?

- Свуда сам живео, од Париза и Истанбула, до Београда и Никшића. Провео сам два периода у Паризу, прво као беба, па касније још пола века, као сликар. То је град у којем сам провео скоро цео мој живот и у којем сам се оформио, не заборављајући Истанбул у којем сам као дечак прогледао и открио лепоту Земљиног шара. У Никшићу сам срео моје прве и незаборавне другаре, док је Београд увек био и остао мој најдражи град, у који сам се увек враћао са великим узбуђењем, као што се враћамо у загрљај нашој мајци.

Једно поглавље насловили сте "Да сам вајао Стефана Немању"...?

- Тешко је направити споменик историјској личности, а да сви буду задовољни. Зато ни са мојим спомеником Немањи, не бих очекивао позитивне реакције, увек незадовољних грађана. Свакако бих га направио у духу онога што радим; у извесном покрету, са наглашеним детаљима, избегавајући да има класичан изглед.

Много је критика упућено на рачун споменика на Савском тргу?

- Он не може бити прихватљив онима који виде у њему глорификацију српства, или српске државе. Посебно у овом тренутку, кад покушавају да нам отму Косово, споменик Немањи нам је свакако добродошао, иако је направљен са огромним закашњењем.

Цео интервју прочитајте КЛИКОМ ОВДЕ!

(Интервју радила Драгана Матовић)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)