НАРОДНИ МУЗЕЈ У КРУШЕВЦУ У ПРОТЕКЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ: Сталну поставку видело 42.000 посетилаца (ФОТО)

С. Б.

20. 04. 2021. у 13:19

СТАЛНУ поставку Народног музеја у Крушевцу, довршену пре две године, видело је у том периоду чак 42.000 посетилаца. Ова посета забележена је упркос епидемији КОВИД-19 у протеклих годину дана, а предузимањем правих мера за превазилажење препрека и отежаних околности пословања услед свих околности довела је ипак до тога да се комуникација са публиком настави. Крушевачки музеј је и добитник престижне награде "Михајло Валтровић“, коју додељује Музејско друштво Србије.

НАРОДНИ МУЗЕЈ У КРУШЕВЦУ У ПРОТЕКЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ: Сталну поставку видело 42.000 посетилаца (ФОТО)

ФОТО: С. Бабовић

У 820 квадрата изложбеног простора у музеју су изложени трагови Моравске Србије (Крушевац, Сталаћ, Козник), геолошка збирка са атракцијама попут вилице мастадонта старог око 12 милиона година, римске фигуре из 4. века, нумизматички раритети, мозаици, реплике и макета Крушевца из 1374. године, односно 1376. године, зидни рељефи, конерзвирана макета Видовданског храма из 1912. године, дело вајара Ивана Мештровића.

ФОТО: С. Бабовић

Ту су и драгоцени легати композитора Станислава Биничког (1872-1942) и његовог оца Стевана,униформе из Првог светског рата, застава 12. Пешадијског пука Цара Лазара и застава Певачког друштва “Цар Лазар”, бројна етнолошка сведочанства.

ФОТО: С. Бабовић

Од 2017. године, када је отворен први део нове сталне поставке, Народни музеј бележи скок посете од 20 до 30 посто на годишњем нивоу, а током прошле године и поред епидемије, успели су да привуку исти број посетилаца као и претпрошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)