МАЧКА У КРИЛУ МОНА ЛИЗЕ: Изложба белгијског стрип уметника на Јелисејским пољима (ФОТО)

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

20. 04. 2021. у 15:05

ПРВА мачка која је згњечила аутомобил. То је потпис испод једне од скулптура познатог белгијског уметника Филипа Гелука (67), изложених ових дана дуж Јелисејских поља у Паризу, које својим хумористичким, али истовремено и дубоко мисленим порукама, наоко на једноставан начин, осликавају суштину живота.

МАЧКА У КРИЛУ МОНА ЛИЗЕ: Изложба белгијског стрип уметника на Јелисејским пољима (ФОТО)

Фото: ЕПА

Аутор чувеног стрипа "Мачак" (Le Chat), вишестрани уметник, хумориста, сликар, писац, скулптор, комичар и водитељ, Гелук је разгалио срца ретких пролазника "Најлепшом авенијом на свету", усред пандемије вируса корона. На лицима намерника, осмеси. Није мало, у ова времена.

Од Трга Конкорд до Кружног тока, постављено је двадесет бронзаних скулптура висине 2,7 метара, од којих свака казује неку причу "антихероја" рођеног 1983. године, са свим његовим мудростима и слабостима у исти мах, обученог као човек, углађеног, али са добро задржаним мачјим инстинктом.

- Надам се да сам публици донео мало радости, смеха и одређену врсту надреалистичке поезије коју негујемо у Белгији - поручио је Гелук, коме су за овај подухват биле потребне две године рада, уз шездесетак помоћника.

На једној од скуплтура, дебели мачак седи непомичан на једном крају клацкалице, на другом је, високо у ваздуху, миш. Некад преимућство не значи много, или ништа. На другој, добро попуњеном балетану, тај исти миш дизалицом диже ногу до перфектне позе. На трећој, птичица од неколико грама неповратно накривљује тег у Мачковим рукама. На четвртој, та иста птица у кљуну држи лоптицу за голф коју ће Мачак испалити сваког часа. Наравно да ће ухрањени лењивац бити први на тркачком постољу, када је на другом месту корњача, а на трећем пуж.

Фото: ЕПА

На паноу, на једном од цртежа којима се уводи у изложбу, "Мачак" лежи у крилу Мона Лизе, уз поруку: "Обожава ме". Други пут, изваљен на ливади опуштено гледа у небо, уз закључак: "Хотели богатих највише имају пет звездица, а сиромашних небројено више."

Фото: ЕПА

Имајући у виду да су државне галерије и музеји затворени због пандемије, ово је ретка прилика да Парижани могу да уживају на некој изложби. Било је и критика. Некима се није допало то што све има лукративну позадину. У оближњој галерији "Хуберти енд Брејн" (Huberty & Breyne) у улици Матињон, продају се виртуелним путем Гелукови радови којима је поставка на Шанзелизеу добра витрина. Цена једног платна је астрономских 29.000 евра. Сам Гелук је признао да ће му овај новац добро доћи да приведе крају отварање будућег музеја посвећеног Мачку и хумору у Бриселу 2024. године.

Фото: ЕПА

 

Има и оних који траже већи уметнички ниво, жалећи за периодом када су се, као 1992. године, на истом месту излагале Ботерове скулптуре. А кад смо код форме, Гелуков хумор све објашњава.

- Волим Ђакометија - каже нацртана дамица издужене силуете у разговору с добро потхрањеним Мачком, а овај јој, такође самозаљубљено, одговара: - А ја Ботера.

Фото: ЕПА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)