„ОСАМНАЕСТ МАЧАКА И ЛИМАР“ ПРЕМИЈЕРНО 23. АПРИЛА: Спремна нова представа у Српском народном позоришту у Новом Саду

Ј. С.

19. 04. 2021. у 13:22

ПРЕДСТАВА „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум“, аутора Милоша Николића, премијерно ће бити изведена 23. априла на Камерној сцени Српског народног позоришта у Новом Саду.

„ОСАМНАЕСТ МАЧАКА И ЛИМАР“ ПРЕМИЈЕРНО 23. АПРИЛА: Спремна нова представа у Српском народном позоришту у Новом Саду

Фото:Срђан Дорошки

Овај комад на сцену поставља редитељ Иван Церовић, драматург је Божидар Кнежевић, док у представи играју Небојша Савић, Сања Микитишин и Љубиша Милишић. Злочин, казна, савест, пристајање и непристајање на злочин, подела одговорности теме су ове представе која у свом поднаслову има назив „Лаки комад о смешном и гнусном“, а који је драматуршки обликовао Божидар Кнежевић.

Фото:Срђан Дорошки

Радња је смештена у Немачку, у 1999. годину. Лимар Херман Брум позива у госте филмског сниматеља Герхарда Кесела да би га професионално ангажовао. Прима га у дворишту своје куће, које је затворено са свих страна и, уз помоћ Еве Шулц, почиње завереничку игру.

Редитељ Иван Церовић каже да је реч о одличном драмском тексту, вишеслојном и вишезначном.

- Чинити гнусно јесте гнусно, али, да ли је и снимање, фотографисање или посматрање гнусни чин , само нешто мало мање гнусан? - питање је које поставља Церовић у овој представи и додаје: - Ми желимо да постигнемо катарзичан ефекат. Наравно, цела представа се полако отвара. На почетку је то однос једног лимара и сниматеља и тек се касније, током представе, откривају детаљи и долази се до такозваног крешенда.

Фото:Срђан Дорошки

Представа у себи има примесе атмсофере из филмова Дејвида Линча, зачудности, бизарности, комичних елемената.

Прва реприза представе „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум“ заказана је за 29. април.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)