МАЛИМ КОРАЦИМА ПОСТИЖУ СЕ ДАЉИНЕ: Редитељ Борис Лијешевић, добитник Награде града Београда за представу "Читач"

В. СТРУГАР

19. 04. 2021. у 12:18

ДОБИТНИК Награде града Београда "Деспот Стефан Лазаровић" за позоришно стваралаштво у 2020. години је редитељ Борис Лијешевић - за поставку представе "Читач" на сцени Београдског драмског. Уметник особеног рукописа, подједнако даровит и за документарни и драмски театар, овим поводом за наш лист каже:

МАЛИМ КОРАЦИМА ПОСТИЖУ СЕ ДАЉИНЕ: Редитељ Борис Лијешевић, добитник Награде града Београда за представу Читач

Борис Лијешевић / Фото Танјуг

- Срећан сам, награда Града Београда је важна ствар за мене, али и за позориште и нашу представу. Не припада само мени већ целој екипи која је радила: Федору, Јањи, Драгани, Стефану, Мири, Боди, Милици, Марку, Ивану, Милени, Јадранки, Марији, Ољи, Биљани и Југу који се није двоумио ни секунде када сам рекао да бих радио наслов "Читач". Свака моја награда припада, пре свега, мојој породици - Јелени и деци Душану и Павлу, који ме на одласку увек задржавају и убеђују да не идем на пробу него да останем да се играмо.

Познати редитељ, иначе најмлађи професор глуме на Академији уметности у Новом Саду, са још једном академском дипломом (завршио је и књижевност), освојио је до сада двадесетак професионалних признања. Између осталих, награду "Бојан Ступица", Гран при "Мира Траиловић", две Стеријине награде и "Златног ћурана". Представа "Читач" премијерно је изведена у октобру прошле године, а у "Новостима" је изашла критика са оценом да се "у хармонији емоција и чињеница којима Лијешевић, редитељ ретког сензибилитета и осећаја за драмско, потпуно влада, створила једна велика представа".

Редитељ подсећа да је представа настајала током првог таласа пандемије, "када се свет претварао у ново стратиште и згариште":

- Прекинули смо рад 17. маја услед ванредног стања и наставили га преко групних вибер-позива. Радили смо као да је премијера сутра, а да заправо нисмо ни знали да ли ћемо наставити. Смејали смо се, разговарали, читали, тумачили, играли, глумили. Свако у своја четири зида. Изолацију која нас је притискала испуњавали смо креативношћу и смислом. "Читач" је уносио смисао у наше животе. Као што Михаел Берг уноси смисао у Ханин живот у затвору. И као што Хана уноси смисао у Михаелов живот. Проналази смисао у посвећености другој особи, у томе да некоме олакшаваш живот. Смисао да си за некога ту кад му је то потребно. Да помогнеш да направи неки мали корак - јер се малим корацима постижу даљине.

Наш саговорник наглашава да је свака њихова онлајн проба била била мали корак, мали трачак смисла у суморним и тешким данима. Они су сведочили да се може радити и стварати упркос ванредном стању и пандемији:

- Када се окупе људи који желе да раде, то ништа не може зауставити. Креативност је сила јача од свега. За добру глуму не постоје границе ни ограничења. Ако си заистад добар, бићеш једнако добар и на сцени и пред камером. Али, и преко телефона. Таленат није неки апстрактни невидљиви квалитет. Бити добар у ономе што радиш је питање става према животу и професији. Таленат који те тера напред, који ти не да да скрштених руку чекаш боља времена. Таленат тера да мењаш време у коме живиш, да га испуњаваш њиме. Таленат преображава време, гради цивилизацију.

ПРЕИСПИТИВАЊЕ ПРОШЛОСТИ

- "ЧИТАЧ" се догодио на узлету у ово ново Периклово златно доба у БДП. Али и на згаришту ратова, злочина, табуа, кривице, беса, мржње, нетрпељивости. Представа преиспитује прошлост, однос младе генерације према ратовима и злочинима за које осећају и носе кривицу, иако нису били ни рођени када се то догађало. Али зато питају родитеље: "Где сте ви били? Шта сте радили? Зашто сте дозволили? Зашто се нисте бунили? Зашто ми носимо кривицу?" - истиче Лијешевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима