СИМБОЛ КРУШЕВЦА НА ПРИВАТНИМ ФОТОГРАФИЈАМА: Јединствен пројекат Куће Симића и Крушевљана

С.Бабовић

18. 04. 2021. у 11:55

СПОМЕНИК косовским јунацима је најфотографисаније обележје града који слави 650 година постојања. Кустоси Куће Симића у Крушевцу која ради под окриљем Народног музеја позвали су Крушевљане да учествују у великој изложби посвећеној Споменику косовским јунацима поводом 650 година од постојања града. Заинтересовани фотографи-аматери прослеђивали су своје фотографије поред споменика, као и фотографије из породичне архиве са симболом Крушевца.

СИМБОЛ КРУШЕВЦА НА ПРИВАТНИМ ФОТОГРАФИЈАМА: Јединствен пројекат Куће Симића и Крушевљана

ФОТО: С. Бабовић

- Одабрана дела ћемо објавити у штампаној форми,ово је начин да се обележи значајан јубилеј, као и да се организује још једна заједничка изложба са нашим суграђанима - напомиње Зорана Драшковић-Ковачевић, кустос Куће Симића, која редовно припрема интерактивне поставке у сарадњи са посетиоцима. 

ФОТО: С. Бабовић

Tekst potpisa

Споменик косовским јунацима је најпрепознатљивији знак Крушевца и вероватно да је највише фотографијом овековечено обележје града у историји. Симбол Крушевца дело је академика Ђорђа Јовановића (1861-1953). Одлука о подизању Споменика донета је у оквиру припрема за прославу 500. годишњице Косовског боја, а камен темељац поставио је краљ Александар Обреновић, 1889.

ФОТО: С. Бабовић

- Откривању споменика 1904.године присуствовао је лично краљ Петар Први Карађорђевић - каже Милош Стојадиновић, хроничар крушевачке историје.

- Том приликом је рекао да "драгим Крушевљанима предаје на чување споменик идеју коју он представља".

ФОТО: С. Бабовић

Од тада, Споменик косовским јунацима постаје централно место у некадашњој средњевековној престоници, чији је оснивач кнез Лазар Хребељановић.

- Мало је познато да је на Видован 1934. године, Велики молитвени сабор прогласио Крушевац светим историјским местом и више од 3.000 верника који су прослављали празник у Крушевац обавештено је да ће се у овај град долазити на хаџилук-испричао нам је Горан Ерчевић који је снимио документарац о Споменику под именом „Залог небу“ 2014. године.

ФОТО: С. Бабовић

Споменик косовским јунацима сматра се и најзначајнијим националним монументом у првој половини 20. века. Висок је шест метара,изведен у неокласицистичком стилу. Барјактар српске војске са сломљеним мачем, Бошко Југовић је при врху, у композицији где му Вила на главу ставља ловоров венац. Гуслар на северном пиједасталу је симбол вишевековне епске борбе, а девојка на супротној страни је Србија која позива на ослобођење. На споменику су и рељефно представљени причешће војксе кнеза Лазара, убиство цара Мурата, грб цара Душана, Немањића. Скулптурални елементи награђени су Златном медаљом Првог реда на Светској изложби 1900.године.

ФОТО: С. Бабовић

РЕКОНСТРУКЦИЈА

Споменик косовским јунацима, како су "Новости" писале прошлог јуна, једини је део Трга косовских јунака и центра Крушевца који није обухваћен великом реконструкцијом. Радови који би требало да буду завршени до предостојећег Видовдана када ће Крушевац и обележити 650 година од оснивања, подразумевали су изградњу новог острва око споменика, замену свих плочица на платоима, нове фонтане и пешачке зоне, промену водоводне и енергетске инфраструктуре. За реконструкцију је,према званичним подацима, издвојено из градског буџета 350 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)