ПУТ КОЈИМ ИДЕ СВЕТ ВОДИ У НАСИЉЕ: Мексички режисер Мишел Франко упозорава - заоштрава се подела међу људима

А. ПОПАДИЋ

17. 04. 2021. у 15:20

РЕДИТЕЉ Мишел Франко још једно је познато име мексичке кинематографије, која последњих година тријумфује на светској сцени.

ПУТ КОЈИМ ИДЕ СВЕТ ВОДИ У НАСИЉЕ: Мексички режисер Мишел Франко упозорава - заоштрава се подела међу људима

Фото: ЕПА

Иако је млађи од својих славних земљака Алехандра Ињаритуа, Алфонса Куарона и Гиљерма дел Тора, Франко не заостаје много за њима кад су у питању награде. Три његова филма, "После Лусије" (2012), "Хроника" (2015) и "Ћерке априла" (2017), награђена су у Кану, освојио је и неке друге награде, а последње велико признање, Сребрног лава, добио је на прошлогодишњем Венецијанском фестивалу за свој последњи филм "Нови поредак".

У овој суровој причи, која је приказана на Фестивалу ауторског филма, али и на Првом заједничком региналном фестивалу (који се завршава данас), Франко сукобљава два света. Док гледамо идилу и благостање на свадби припаднице високе мексичке класе, на улицама се одвија народни пуч. Када незадовољни, сиромашни грађани прескоче бедеме богаташке виле, долази до судара ова два света, а пред очима гледалаца промичу слике сукоба, насиља, убистава, отмица...

Иако је "Нови поредак" најављен као дистопијска прича, она је и те како блиска реалности и свету у коме данас живимо.

- Филм је дистопијски у смислу да се догађаји описани у њему нису десили ни у Мексику ни у некој другој земљи. Али, све друго о чему филм говори није измишљено, све нам се то већ десило, па чак и много горе од оног што је на екрану - каже, за "Новости", Мишел Франко.

У социјалном пучу о коме говори "Нови поредак" једини "победник" је војска.

- То није ништа ново, историја је саткана управо од тих војних победа, било војних пучева попут оног Пиночеовог у Чилеу, или ратних победа. Да би замислили сценарио попут оног у филму нема потребе да измишљате најгоре, довољно је да се загледате у блиску историју. Увек се изненадим кад ми неко каже да сам песимиста јер замишљам нешто горе од реалности, али то није тачно. Ми само нисмо ништа научили из прошлости, и желимо да верујемо да су ствари мање страшне него што уистину јесу. А кад погледате савремени свет, видите све више војске и полиције, видите репресију, оштре поделе међу људима. Пут којим идемо води у насиље.

Фото: Промо

"Нови поредак"

На питање чему да се надамо у будућности, Франко каже да морамо бити оптимисти, али додаје да је оптимизам "способност да видиш ствари онакве какве јесу".

- Оптимизам данас често личи на затварање очију пред реалности, претварање да је све у реду, а ако није, да ће ускоро бити боље. А онда једног дана незадовољство експлодира. Зато се не слажем са оценама да је "Нови поредак" песимистички филм, напротив, снимио сам га као својеврсно упозорење да нам се не догоди најгори сценарио.

Мексички редитељ сматра да у многим земљама постоји нагомилано незадовољство народа.

- Негде су реакције бурније, а репресија суптилнија, постепена. Али, не смемо се заваравати. То што је Хитлер у Немачкој изабран на легитиман, демократски начин, не оправдава нити умањује страхоте које су се догодиле касније. Те 1934. његов избор могао је да се оправда тиме да "то народ жели". Насиље се не рађа увек одједном, преко ноћи, као у филму, већ може бити последица низа мањих промена. Али, увек треба размишљати шта је најгоре што може да се деси, како никад не би дошло до тога.

ЦЕО СВЕТ СЕ ПРОМЕНИО

УПРКОС томе што је прошла година вероватно била једна од најгорих у историји кинематографије, Франко је одлучио да баш тада објави "Нови поредак". Да ли се покајао?

- Било би врло незахвално да се жалим, јер је филм био веома успешан. Али, као редитељ, жао ми је што није приказиван у биоскопима онолико и тамо где бих волео. Ипак, цео свет се променио, и бојим се да ћемо се тешко вратити на оно што је било 2019. године.

Све своје филмове Франко потписује као сценариста, редитељ, монтажер, али и продуцент. Учешћем у продукцији, како каже, сам одлучује како треба да изгледа филм и не допушта да о томе одлучују други. Искрено каже да се није навикао на нову реалност промоције филма, онлајн премијере, интервјуе, фестивале... и да му се таква комуникација не свиђа.

- Радујем се кад видим да се биоскопи широм света отварају, срећан сам кад гледаоци долазе у сале да погледају мој филм, када чујем да је био најгледанији у шпанским биоскопима... То ме радује много више него кад су ми рекли да је на стриминг платформи Amazon Prime "Нови поредак" погледало два милиона људи, јер звучи некако апстрактно. Напор који годинама улажем да бих снимио филм није због телевизије већ због биоскопа - закључује Мишел Франко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)