ЕКСКЛУЗИВНО - ГРАНТ ШОУ, ЈУНАК "ДИНАСТИЈЕ": За ову улогу спремао сам се 35 година

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

17. 04. 2021. у 15:46

КАДА су амерички медији 2016. године објавили да се снима римејк легендарне "Династије", ТВ критичари су из истих стопа нову верзију култне сапунице из 20. века окарактерисали као промашај.

ЕКСКЛУЗИВНО - ГРАНТ ШОУ, ЈУНАК ДИНАСТИЈЕ: За ову улогу спремао сам се 35 година

Фото Фокс

Сматрали су да богатство, моћ, гламур и висока мода на малом екрану, које је донео чувени Арон Спелинг, не могу два пута да се понове. Управо у томе је била чар саге о Карингтоновима.

Ипак, нова "Династија" стартовала је 2017. више него успешно, а две године касније уписала се у Гинисову књигу рекорда као најпопуларнија сапуница на свету. И, ево, спрема се да овог маја у САД уђе у четврту сезону емитовања, а обновљена је и за пету.

У сусрет премијери трећег циклуса, који нас очекује 19. априла на каналу Фокс лајф (понедељком у 21.00), Грант Шоу, главни јунак нове "Династије", ексклузивно за "ТВ новости" открива како је постао Блејк Карингтон 21. века.

- Сећам се једног јутарњег телефонског позива, човека коме нисам упамтио име од узбуђења након што је изговорио да ме зове у име продукције римејка серије "Династија". Није стигао ни да ми постави питање, прекинуо сам га и рекао му: "Да, желим то да играм! Нико не сме да добије тај посао, Блејк Карингтон је мој!". Једноставно, осећао сам да ме због тога зову. За ту улогу сам се спремао 35 година и мислим да је дошла у право време. Наравно, морао сам да прођем аудицију као и остали глумци. Појавило се још неколико звучних имена.

Али, нисам отишао на кастинг с намером да се борим са њима. Једноставно, обукао сам своје ново "гучи" одело и ципеле, и тако брендиран од главе до пете ушао код продуцената и поручио им да сам дошао по улогу. Била је то најкраћа аудиција у мом животу, а за који дан испоставиће се и најлакша. Има нешто у том "гучију", чини да се осећате богато и моћно - рекао нам је на почетку разговора Грант Шоу.

* Како је изгледао ваш први дан на сету?

- Ватрено крштење имао сам са полуспуштеним панталонама и са Натали Кели (Кристл) на радном столу (смех). Мало је рећи да сам поцрвенео током заједничког читања сценарија за пилот-епизоду. Окренуо сам се према ауторској екипи и постиђено рекао: "Драги људи, зашто ме и даље терате да радим овакве ствари? Па, ја сам већ одавно матор човек". Завршило се на томе да су ми се сви смејали, а да је сцена на столу била само увертира у пакао који ме чека. Имам срећу да су се у улози Кристл нашле све саме лепотице, па такве задатке лакше подносим (смех).

МАШТАО САМ ДА БУДЕМ ПИЛОТ

* КАДА сте схватили да ће глума бити ваш животни позив?

- Још у средњој школи глумио сам у школским представама. Наравно, тада сам сањао и да ћу бити пилот. Нисам се, међутим, пронашао у идеји да целог живота возим авион, а на сцени сам се увек осећао као код куће. Глума ме је још од малих ногу чинила срећним. То што се и данас сваки пут радујем када треба да уђем у неки нови лик само ми говори да нисам погрешио у свом избору.

* Није нимало наиван задатак ући у ципеле Блејка Карингтона. Поређења са Џоном Форсајтом су неизбежна. Јесте ли задовољни реакацијама публике и критике?

- Често кажем да је Блејк Карингтон мој Џејмс Бонд. И као и сваки од глумаца који су се нашли у роли чувеног 007, и мој Карингтон је за нијансу другачији у односу на оригинал, јер сам га ја обојио неким својим карактерним цртама. Медији често пореде мене и Џона Форсајта у погледу тог физичког изгледа. Кажу да сам више секси. То ми, наравно, прија (смех). Али, чињеница је да сам свега неколико година млађи од Џона када је у оригиналној "Династији" тумачио ову ролу. Мислим да луксуз и моћ свакога чине сексепилнијим. Поготово мушкарце. А Блејк Карингтон је синоним моћи скоро пола века.

* Да ли сте гледали оригиналну "Династију"? И код нас у Србији, и Југославији, био је хит који је обележио целу једну телевизијску епоху.

- Искрено, када се првобитно емитовала - нисам. Био сам млад тада. Наравно, знао сам све о серији. То је део опште културе. Серија која је темељ модерне телевизије и која је покренула продукцију какву данас познајемо. Инспирација за све. Први пут сам "Династију" погледао на "Јутјубу" када сам се припремао за улогу у новој верзији. И тада сам се одушевио са оним што је Форсајт дао лику Блејка Карингтона. Поготово у погледу односа са Стивеном.

* Колико се ваш Блејк разликује у односу на оног ког смо упознали 1981?

- Као што сте и сами рекли, тај Блејк живео је пре 40 година. Овај нови је нека побољшана верзија. Као нови модел "ајфона". Прилагођен је нашем времену. У основи, његова личност се није нимало променила. За мене је одувек био негативац, иако је он своје потезе видео као нешто најбоље што је могао и морао да учини за своју породицу како би им обезбедио сигурну будућност. Али када се скину рукавице, кравате, уштиркане кошуље и манири, Блејк Карингтон није тако сјајан човек. У 21. веку смо га ослободили неких стереотипних црта које данас никако не могу да прођу. Тако он више није хомофоб. Али и даље може да има проблем са Стивеном због тога што он није постао мушкарац каквим га је он замислио. Мој Блејк је мало мрачнији. Има неку горчину, али и даље је стуб ослонац Карингтонових и породица му је на првом месту. Од почетка сам знао да нећу моћи да поновим оно што је Џон постигао са овим ликом. Мој избор је био да направим неку своју верзију Блејка Карингтона.

- У професионалном смислу никада нисам имао проблем са тим да глумим у сапуницама. Оне су забавне, а глума је за глумца у сваком жанру иста. Међутим, сапунице умеју да буду исцрпљујуће. Оне вас убаце у сулуду "машину" која вам не оставља много простора да дишете. Због тога сам повремено узимао "одмор" од њих, настојећи да се испробам и у неком другом типу серија. За сваког глумца експериментисање и откривање неких својих нових страна је смисао овог посла. Сапунице вам баш не дају ту слободу. Ипак, почевши од "Мелроуз плејса", па до "Династије" никад нисам имао проблем са тим да будем глумац за сапунице. У "Мелроуз плејсу" највећи део серије провео сам без мајице. Публика то воли. Зато и данас кад ми кажу: "Скидај се", радим оно што гледаоци воле. Скидам се (смех).

* Да ли је нешто од Блејкових амбиција прешло на вас током рада на серији?

- Не. И даље сваки слободан тренутак користим за одмор и спавање, јер је глумцима тога увек мало. Има нечег примамљивог у свом том богатству, али на крају се испостави да увек више изгубиш него што добијеш од таквог живота. Додуше, то зависи и од тога каква сте особа, и који су вам циљеви. Према мом мишљењу, кад се све на крају сабере и одузме - богатство се не исплати.

ШТА НАС ЧЕКА У ТРЕЋОЈ СЕЗОНИ

У ТРЕЋОЈ сезони "Династије", породица Kарингтон суочава се са новим непријатељима. Фелон још није решила проблеме из претходног циклуса, а већ су је окружили противници који желе да је униште. Најзлобнији од њих је Адам, њен рођени брат. Он подиже братско-сестринско ривалство на виши ниво и прети да ове сезоне украде "шоу" од Алексис. Упркос многим недаћама, Фелон се труди да сачува своју везу са Лијамом, али тајне из њене прошлости утицаће на њихов однос. Блејк се, после годину дана одмора, враћа у игру. Намерава да поврати контролу над породичном фирмом, коју је Фелон преотела и продала. Ипак, то неће бити нимало лак задатак за главу породице Kарингтон. У граду се појављује најновији члан породице Kолби, Блејкова полусестра Доминик Деверо. Она је дошла да остане и неће одустати од борбе за оно што јој припада. У међувремену, Семи Џо ужива у свим благодетима високог друштва. Али, убрзо ће схватити да у свету богатих вребају опасности... Живот Kарингтонових препун је неочекиваних заплета и расплета. Појавиће се нека стара, али и нова лица која ће им додатно "помрсити конце". Чланови ове растрзане породице мораће поново да се окупе и науче да сарађују, јер једино тако могу да се одбране од хијена и врате на врх. Уз Гранта Шоуа, главне улоге играју: Елизабет Гилис, Данијела Алонсо, Рафаел да ла Фуенте, Сем Андервуд, Мајкл Мишел, Роберт Kристофер Рајли, Сам Адегоке, Медисон Браун, Адам Хубер и Алан Дејл.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)