"QUO VADIS, AIDA?" ОСТАЛА ПРАЗНИХ РУКУ: Награду за најбољи страни филм узео "Another Round", Томаса Винтерберга

Novosti online

12. 04. 2021. у 18:22

ЈАСМИЛА Жбанић и "Quo Vadis, Aida?" учестовали су у трци за две награде Британске академије за филмску и телевизијску умјетност (БАФТА) - у категоријама Најбољи редитељ и Најбољи страни филм, али ово босанскохерцеговачко остварење остало је ипак без награде.

QUO VADIS, AIDA? ОСТАЛА ПРАЗНИХ РУКУ: Награду за најбољи страни филм узео Another Round, Томаса Винтерберга

Фото Инстаграм

Жбанић се у категорији за Најбољу режију такмичила се с Томасом Винтербергом ("Another Round"), Лијем Исаком Чангом ("Minari"), Шенон Марфи ("Babyteeth"), Клои Џао ("Nomadland") и Саром Гаврон ("Rocks").

Награду је у овој категорији добила Клои Џао.

С друге стране, у трци за Најбољи страни филм су поред "Quo Vadis, Aida?" учествовали и "Another Round", "Dear Comrades!", "Les Miserables" и "Minari".

У категорији за Најбољи страни филм награђен је "Another Round".

Редитељка се пре доделе БАФТА-е обратила јавности казавши како номинације за награде Британске и Америчке академије представљају велики подстрек за филм. У последњих неколико месеци причу о геноциду у Сребреници прегледало је неколико милиона људи из свих делова света, а филм је до сада добио више од 15 награда широм света.

Подсећамо, "Quo Vadis, Aida?" је још увек у трци за Оскара. Церемонија доделе ове престижне награде биће одржана 25. априла 2021. године, односно за две недеље.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)