СВИ ЗНАЈУ ШПИЦУ ИЗ СЕРИЈЕ ГРЛОМ У ЈАГОДЕ КОЈУ ЈЕ НАПИСАО СИМЈАНОВИЋ: Требало му је само пет минута и парче папира

Novosti online

11. 04. 2021. у 16:34

ЧУВЕНИ композитор Зоран Симјановић је преминуо у Београду од последица вируса корона. Током богате уметничке каријере компоновао музику за многе култне филмове и серије.

СВИ ЗНАЈУ ШПИЦУ ИЗ СЕРИЈЕ ГРЛОМ У ЈАГОДЕ КОЈУ ЈЕ НАПИСАО СИМЈАНОВИЋ: Требало му је само пет минута и парче папира

Фото: М. Анђела

Једна од њих је и "Грлом у јагоде" чија шпица се памти и данас. Он је у једном интервјуу испричао одакле му инспирација.

- Рекао сам тада сувласинику Клуба књижевника: ’Будо, дај ми парче ’артије’. Он ми да, и ја брзински испишем пет линија... Та-на-на-на-наааа, то ми је било ту у глави. И дође Ђиђа (Срђан Карановић), а он каже: "То је то"- рекао је Симјановић тада.

Као и сваком музичару, у младости му је први корак био свирање у бенду. И заиста, свирао је у бендовима Силуете и Елипсе, и присетио се како је изгледао тај дан када је дошао кући након распада групе.

- Доста ми је било тешко. Не може човек да верује у то, када са неким људима проживиш пет година. То је као да си био у браку - сваки дан пробе, концерти... А моја мајка је стално кукала:"Доста више та свирка, уписуј неки факултет". Кад сам дошао кући, она је рекла: "Па јао, растурили сте се?" Када сам јој потврдио, а она је одмах рекла: "Ћути, ко зна зашто је то добро" - рекао је Симјановић у емисији "Шта сам теби и ко сам себи?" на К1 телевизији.

И испало је добро, пошто се Симјановић посветио компоновању. Завршио је Факултет драмских уметности, на ком је једно време и предавао, и компоновао ванвременску музику и завредио награду за животно дело. У свет компоновања филмске музике ушао је 1975. године.

Памтићемо га по музици из култних филмова домаће кинематографије. Он је урадио препознатљиве тонове и песме из филмова попут "Национална класа", "Маратонци трче почасни круг", "Балкан експрес", "Тајванска канаста", "Сабирни центар" и многих других класика.

Зоран Симјановић је оставио неизбрисив траг у уметничком животу наше земље.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)