ВЕРНИ ДУЧИЋУ И ПЕСМИ: Културна манифестација у Требињу организована онлајн

Д. ЦУРАЋ

08. 04. 2021. у 10:23

ТРАДИЦИОНАЛНА културна манифестација "Дучићев дан", посвећена великом српском песнику Јовану Дучићу, због епидемиолошке ситуације организована је посредством Zoom платформе, а научни скуп који организује Град Требиње са Институтом за књижевност и уметност из Београда био је посвећен "Поетици и поезији Мирослава Максимовића".

ВЕРНИ ДУЧИЋУ И ПЕСМИ: Културна манифестација у Требињу организована онлајн

Фото Град Требиње

Посредством виртуелне платформе учествовало је тридесетак научних радника из Србије, Црне Горе и дијаспоре, а песник Мирослав Максимовић поручио је на отварању да је пројекат поетичких истраживања изузетно драгоцен за српску поезију и да је Требиње постало главни град српске поезије.

Изложба

У ОКВИРУ "Дучићевог дана" у Музеју Херцеговине приређенаје изложба о Матији Бану "Писма са Бановца", Етнографског музеја из Београда и Архива Србије. Изложба ће бити у онлајн формату.

- Посебно смо радосни што је овогодишњи научни скуп посвећен песнику Мирославу Максимовићу, лауреату "Дучићеве награде", великом песнику који је био чест и драг гост на "Дучићевим вечерима поезије" и који је с посебним усхићењем у Требињу говорио и своје и Дучићеве стихове. Реч је о песнику чије се дело, овде подно Леотара, на својеврстан начин, дотакло са Дучићевим, и дело које је, већ је извесно, осуђено на трајање - истакао је градоначелник ТребињаМирко Ћурић.

Помен Херцеговачка Грачаница, Фото Град Требиње

Манифестација, која се традиционално одржава на празник Благовести, када је Јован Дучић преминуо, почела је светом литургијом и поменом песнику у Херцеговачкој Грачаници, након чега је положено цвеће на Дучићев гроб и споменик песнику испред градског парка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)