БОДЛЕРОВО ЦВЕЋЕ ЗЛА И ДАНАС "БОДЕ" СВЕТ: Двеста година од рођења чувеног француског песника

Горан Чворовић дописник из Париза

04. 04. 2021. у 09:20

САСУШЕНЕ латице, биљчице, одрубљени цветови на дугом, голом врату. Боје крунице и покоји камичак у надгробној констелацији. Мириси, за буђење осећаја интиме.

БОДЛЕРОВО ЦВЕЋЕ ЗЛА  И ДАНАС БОДЕ СВЕТ: Двеста година од рођења чувеног француског песника

Фото Архива

То поштоваоци рима утемељивача модернизма Шарла Бодлера остављају шаролике подсетнице на бетонској плочи његовог гроба на париском гробљу на Монпарнасу. Редовно се нађе понеки цветак, не само сада, на двестоту годишњицу песниковог рођења, која пролази окована тишином пандемије.

Човек тужног детињства са самоћом у срцу у интернату у Лиону, под плаштом очухове строгости, уз компликовану али неупитну љубав према мајци, мистичан, неморалан и циничан, бриљантан и немаран у исти мах, који је делио живот с проституткама, расипник богатства до сиромаштва, купац уметничких дела и дужник, лакше рањен у покушају самоубиства, учесник у револуцији 1848, денди и емотивац, уздрмао је свет 1857. године својом најпознатијом збирком "Цвеће зла", ремек-делом страсти, уметности и поезије.

Фото Г. Ч.

Исткао је везу између лошег и лепог, чари бега и недостижног идеала, насиља и сладострашћа, ужаса и екстазе. Оно што је изазвао, стало је у три речи - дивљење, скандал и узнемиреност. Дотицао се проскрибованих тема, секса и смрти. Било је ту и много љубави, али и корупције, вина, туге и тешког живота. Модеран и за данашње време. Извукао се са новчаном казном, забрањено му је шест песама, а Виктор Иго је свом силином поздравио Бодлеров снажан дух речима да његово цвеће зла сија и блешти попут звезда.

ПОШТАНСКА МАРКА

НА гробљу, на клупи, увек неко нађе погодно место да прочита књигу, инспирацију да напише стих или, бар, писмо. Ових дана моћи ће да га адресира марком са Бодлеровим ликом који је поводом два века од песниковог рођења издала француска Пошта.

Флобер је Бодлерово песништво поредио са златарском техником урањања меканог у тврди метал, сматрао га чврстим као мермер и продорним попут енглеске магле. Утицао је на друге уметнике, сматрао да уметност и књижевност треба стварати независно од морала, с лепотом и стилом.

После повлачења у живот с мајком у Анфлеру на Атлантској обали, и последица дугогодишњег коришћења опијума, полупарализован, одраније нагрижен полном болешћу, скончано је у 46. години у свом родном Паризу.

Почаст споменик Шарлу Бодлеру, Фото Г. Ч.

На неколико париских фасада данас стоје спомен-плоче које подсећају на кретање овог ванвременског песника, али и преводиоца, критичара, есејисте и сликара, настамбама Града светлости, у коме је, у једном тренутку, као буржујски изданак, бивао, чак, и бескућник.

Његове родне куће на броју 13 у улици Отфеј на Левој обали више нема. Срушена је приликом трасирања Булевара Сен Жермен. Неколико бројева даље, постављена је плоча која подсећа на то где се родио велики уметник. Сви они који прођу чувеним булеваром на раскрсници с улицом Отфеј, додирну, тако, несвесно Бодлеров дух.

Фото Г. Ч.

Фото Архива

Они сентименталнији време умеју да проведу уз његов гроб, јер париска гробља су и позната шеталишта.

Ових епидемијских дана злог цвећа, маскиране дамице и лунатични момци скокну у оазу мира међу гробницама, па крену у ходочасништво од Бодлеровог гроба у другом реду парцеле број 6, где је сахрањен заједно са генералом и амбасадором Опиком, очухом кога је толико презирао, а где им се, четири године касније, придружила Шарлова мајка.

Наставе, затим, Западном гробљанском авенијом под сенком Куле на Монпарнасу, преко Трга вечног сна до споменика између 26. и 27. парцеле који је у његову част исклесао Жозе де Шармоа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)