ЕКСКЛУЗИВНО - СВИ ТАЛАСИ ПАНДЕМИЈЕ: Маниш Дајал, звезда серије "Специјализант" (Фокс лајф), о четвртој сезони, корони и здравству

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

04. 04. 2021. у 11:32

КАДА смо се прошлог пролећа, у освит пандемије короне која је 2020. претворила у годину агоније, опраштали од претходног циклуса медицинске драме "Специјализант", само једно је било извесно - то да ћемо у четвртој сезони несумњиво гледати венчање доктора Конрада Хокинса (Мет Зукри) и његове драге Николет Невин (Емили ван Камп).

ЕКСКЛУЗИВНО - СВИ ТАЛАСИ ПАНДЕМИЈЕ: Маниш Дајал, звезда серије  Специјализант (Фокс лајф), о четвртој сезони, корони и здравству

Фото Фокс

Ипак, година прође, а оно што је требало да буде окосница новог серијала, сада је само пратећа прича у сенци кључне теме - начина на који је корона вирус за 12 месеци у потпуности изменио свет. А где се то може боље изучити него у новим епизодама "Специјализанта" које стартују од 6. априла на каналу Фокс лајф (уторком у 22.00).

У сусрет премијери, у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости" са једном од водећих звезда популарне серије, глумцем Манишем Дајалом разговарамо о томе хоће ли свет икада поново бити онај стари. - Заправо, не. И баш о томе говори четврта сезона - започиње разговор Маниш, који у серији глуми доктора Девона Правеша, додајући да се "Специјализант" разликује у односу на сличне "болничке" процедурале управо по томе што се она од почетка није устручавала да погледа шта се крије иза завеса болничких кревета и да гледаоцима предочи све грешке и пропусте савремених здравствених система широм света.

У истом духу настављамо и ове године. Не либимо се тога да укажемо шта не ваља у лечењу, овог пута пацијената оболелих од ковида. Где су лекари правили грешке, у чему је систем затајио, шта је морало да буде боље, како смо могли да сачувамо више живота... Узбудљива година је за нама, инспирације за добар сценарио, нажалост, није мањакало.

* Ковидом се ове године баве и други медицински серијали. Шта је то ново што ће нам "Специјализант" понудити на ту тему?

- Четврту сезону започињемо експлозивним темпом. Пратимо наш тим лекара у акцији, гледамо како реагују у новонасталој ситуацији. Кроз овај циклус сагледаћемо цео ток пандемије - од првог сусрета, када у нашу болницу стиже први пацијент оболео од короне, па идемо преко првог, другог, трећег, хиљадитог таласа ширења вируса, све до онога што јесте другачије у односу на остале серије, а то је чињеница да ћемо се у једном делу серије бавити и стањем после пандемије. То је оно што је "ново". Бавићемо се вакцинацијом. Свим питањима која она намеће - која вакцина, кога вакцинисати, који су ефекти. И на крају ћемо бити сведоци света у ком је већина људи вакцинисана, а корона коначно под контролом.

Фото Фокс

* За ваш лик четврти циклус, такође, доноси нешто ново, зар не?

- Тако је. Пред Девоном је најкрупнији и најтежи "залогај" у његовом животу, и мораће да га "прогута" тако да остане жив. Нећу вам превише откривати, иако ће се то догодити већ у првим епизодама, али чињеница је да ће Девон изгубити некога блиског. Неко њему важан умреће од короне. И то је оно што ће га потпуно променити. Продрмаће његов свет из корена и бацити га у вртлог емоција који ће у једном тренутку запретити да га уништи. Међутим, искористиће тај бол за нешто конструктивно и тако ће се спасти. За мене је ово био и највећи изазов од почетка серије.

* Кад смо већ код тога, како бисте упоредили Девона са почетка серије и овог данас? Када му је било теже?

- Ако бих бирао два тренутка у којима ми је било најтеже у серији, онда би то свакако били мој први дани на сету. Када сам тек учио како да будем лекар. И ови последњи, када је мој лик због свега што му се догодило променио став према медицини и лекарском позиву. У почетку је све било изазов. Нисам знао како се зову болести. Требало је запамтити како се која лечи, којим медицинским инструментима. Међутим, мало-помало све се то научи, и данас без проблема могу жмурећи да проценим ко од чега болује (смех). У сваком случају, Девоново путовање од приправника, односно стажисте, до специјализанта било је дугачко, али дивно.

ПАНДЕМИЈА С ОБЕ СТРАНЕ КАМЕРЕ

* КАКО су изгледала снимања? Корона вас је чекала с обе стране камере.

- Било је изазовно. Први пут смо били суочени с таквим начином рада. Било је исцрпљујуће испратити све мере да би снимање уопште било могуће. Тестови на корону рађени су три пута недељно. Од почетка до краја снимања сваког дана сви глумци, али и целокупна екипа која је радила на серији, била је у карантину. Пуну безбедносну опрему носили смо сваког сата сваког радног дана од прве до последње епизоде. Скидали смо их само када смо били пред камерама. Уз то, ово је била ситуација која се стално развија, па мораш да се прилагођаваш тим новим сазнањима. Имали смо чак и специјалисту на сету, а његов задатак је био да нас учи како да се понашамо на радном месту. У почетку нам је то било чудно, али то је наша будућност.

* Може ли се рећи да је пандемија короне круна његове докторске каријере?

- Ово што се догађа у четвртој сезони допада ми се јер се поново враћамо суштини наше серије. Бавимо се проблемима савременог здравства. Ако смо нешто научили током ових 12 месеци пандемије, то је да је потребно мало да би се здравствени систем претворио у расуло. Девон у серији губи некога ко се лечио у америчкој државној болници, које су под притиском пандемије - "пукле". Лекари нису имали времена за пацијенте. Лечили су их као на покретној траци. Без посвећивања, уношења у случај, понекад чак и без разговора са оболелима. Нису имали избор. Тако долази до грешака. Тако људи умиру.

* На шта вас је такво стање инспирисало?

- Мотивисало нас је да се запитамо: "У чему је проблем?" Одговор који смо понудили је како да услугу у државним болницама подигнемо на виши ниво. Како да грађани у таквим болницама добију услугу која би им огућила да под ударом короне њихов живот не буде на лутрији. И да не зависи од тога колико ће стотина пацијена доктор имати тог дана, и у ком тренутку ће му попустити концентрација, те ће, не својом вољом, донети одлуку којом ће потписати нечију смртну пресуду. То је оно чиме се бавимо у четвртој сезони "Специјализанта". Још једна сјајна ствар код нове сезоне је и то што смо већину случајева које ћемо гледати засновали на стварним догађајима. Серија овог пута има скоро документарни карактер. Проучавали смо праве грешке које су се заиста догодиле у болницама. То нам је понудило неку нову перспективу у приказивању судбина људи који су били жртве нечијег умора, нервозе.

* Који је закључак после свега? Постоји ли сценарио у ком би, као у вашој серији, корона могла да буде побеђена?

- Верујем да је дуг пут пред нама. Као и безброј изазова. Оно што је мој утисак јесте да ће корона излечити човечанство, али у једном другом погледу. Верујем да ће нас ујединити. Увек је потребна нека велика несрећа да би ујединила људе. Верујем да је овог пута то корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)