ГОЈКОВИЋ: Србија добија Закон о музејској делатности

Танјуг

31. 03. 2021. у 12:25

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас у парламенту да Србија после скоро пола века добија специјализован закон о музејској делатности.

ГОЈКОВИЋ: Србија добија Закон о музејској делатности

Фото П. Милошевић

Тај закон ће, како је навела, унапредити систем заштите културног наслеђа и истакла је да музеји представљају место историјског памћења и имају одлучујућу улогу у очувању националног и културног идентитета нашег народа.

- Музеји, музејска грађа су важни у чувању националног идентитета. Без њих не можемо разумети своју прошлост, не можемо бити спремни за будућност. Музеји су ризница нашег блага, део образовног процеса свих генерација, и места која нам пружају одговоре на бројна питања али и установе културе којим се представљамо другима. Зато је овај закон од приоритетне важности за културу Србије и позивам вас да га усвојите - поручила је Гојковић народним посланицима.

Министарка је нагласила да је на закону искључиво радила струка и Радна група коју је предводила управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, као и да "када се полемише о закону, не полемише се политичким врхом Министарства културе и информисања, већ са струком".

Гојковић је рекла да су одржане јавне расправе у Новом Саду, Нишу и Београду и да су одређене примедбе које су унапредиле текст закона прихваћене.

Министарка је објаснила да је једна од примедби била везана за форимирање Савета за музеје, новог тела које ће бити формирано при Народном музеју, и да је након јавне расправе додатно дефинисан начин избора чланова и улога коју ће имати то тело.

- Велику пажњу привукло питање матичност, која је овим законом први пут дефинисана, и нагласила да матичност никада није постојала, па не може нико да тврди да му је узета. Први пут уведен термин териториујално надлежан музеј - казала је Гојковић.

Министарка је објаснила да се Музеј наивне и маргиналне уметности, републичка установа културе са седиштем у Јагодини, по мишљењу струке, не може посматрати издвојено из целине ликовне уметности.

- Због тога не постоји основ за матичност. Музеју наивне и маргиналне уметности никда није одузета матичност јер она није ни постојала. Као што не постоји посебна матичност за реализам, симболизам или неки други правац ликовне уметности, тако не постоји за Музеј наивне и маргиналне уметсноти, уз све похвале за оно што музеј ради - казала је Гојковић.

Она је напоменула и да је Музеј Спрске православне цркве постојао у нацрту закона, као и да је о томе разговарала са патријархом Порфиријем и да су се сагласили да је потребно да се донесе посебан закон о музејима СПЦ.

- Не постоји само музеји у Србији, већ и изван земље, у Загребу, Сент Андреји, односно читав систем музеја СПЦ - рекла је министарка и додала да би за овај део историјске и културне грађе требало донети потпуно нови закон.

Гојковић је указала да је одмах по ступању на дужност тражила да установе доставе податке о извршеним ревизијама, што је један од основних услова за сагледавање богатства које наше установе чувају.

Гојковић је представила и Предлог одлуке о проглашењу старе и ретке библиотечке грађе и указала да је на листи 720 књига и позвала Скупштину Србије да их прогласи за културна добра од изузетног значаја, имајући у виду њихов посебан значај за науку и културу, као и због њихове уникатности и реткости.

Прецизирала је да је реч о књигама писаним руком, односно штампаним у периоду од XIV до XVIII  века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)