“МЕФИСТО“ У РЕЖИЈИ БОРИСА ЛИЈЕШЕВИЋА: У Новосадском позоришту вечерас премијера представе по роману Клауса Мана

Ј.С.

28. 03. 2021. у 14:29

У НОВОСАДСКОМ позоришту (Ujvideki szinhaz) вечерас од 18 сати премијерно ће бити изведена представа “Мефисто”, коју је према роману Клауса Мана на сцену поставио познати регионални редитељ Борис Лијешевић.

“МЕФИСТО“ У РЕЖИЈИ БОРИСА ЛИЈЕШЕВИЋА: У Новосадском позоришту вечерас премијера представе по роману Клауса Мана

Фото: Новосадско позориште

Роман у коме се анализирају тридесете године прошлог века, у чијем поднаслову стоји да је реч о “роману једне каријере“, описује животни и каријерни пут глумца Хендрика Хофгена – „послушног грађанина, једног од милиона ситних саучесника који не чине велике злочине, али једу хлеб убица; нису криви, али постају кривцима; не убијају, али ћуте о убиствима...“ (из рецензије часописа са којим је сарађивао К. Ман).

- Радимо “Мефиста” у моменту када свет стоји већ годину дана. Позоришта су празна а болнице пуне,а “Мефисто” се пробија кроз живот. Да ли то има везе једно са другим? Не знам. Да ли су данашњи Мефистофелеси тек у успону и не препознајемо их а неког данашњег Клауса Мана не узимамо за озбиљно - питања су која поставља редитељ Лијешевић.

Фото: Новосадско позориште

Глумца Хендрика Хофгена игра Арон Балаж, а уз њега на сцени ће бити и Арпад Месарош, Бенце Салаи, Габриела Црнковић, Емина С. Елор, Бланка Диенеш, Иштван Кереши, Јудит Ласло, Атила Немет, Роберт Ожвар, Ливиа Банка и Атила Гириц.

Драматургију и драматизацију радио је Федор Шили, сценографију Јања Ваљаревић и асистенткиња Љубица Петровић, костиме Дрина Крилић,а  музику Давид Клем, док су за сценски покрет биле задужене Иста Степанов и Фросина Димовска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)