ИНТЕРВЈУ Урош Јовчић: Млади Добрица Ћосић, велика одговорност и трема

МАЈА ЈЕШИЋ

28. 03. 2021. у 10:38

ПРВО што нас асоцира на младог глумца Уроша Јовчића је широк осмех и радост. Такав је у комуникацији, такав је и у свом послу, "лако" глуми, верујемо му у свакој улози. Уз његовог Ђорђа Вујадиновића - Носоњу у филму и серији "Монтевидео, Бог те видео", упознали смо и заволели и Уроша. "Монтевидео" је био његова "златна карта" за улазак на велико платно и мале екране.

ИНТЕРВЈУ Урош Јовчић: Млади Добрица Ћосић, велика одговорност и трема

Фото Промо /Архива

Са већ култном серијом, пропутовао је пола света, заљубио се на Тенерифима за цео живот, у шпанску глумицу, певачицу и инфлуенсерку Џени Мартин, која је сада Београђанка и Урошева вереница, стекао "пријатеље до гроба". Снажан утисак остављао је и улогама у серијама "Комшије", "Убице мога оца", "Жигосани у рекету", филму "Мали Будо". Путујемо с њим и преслишавамо знање грађана по Србији у квизу "Штоперица" (Б92).

Стални је члан позоришта "Бошко Буха" у Београду и добитник награде за најбољег младог глумца 2013. године за улогу Милана у представи "Сунце туђег неба" на Фестивалу професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић". Гледаоце ће врло скоро обрадовати новим улогама у значајним пројектима о којима прича за ТВ Новости.

* Чак и у години која нас је намучила и променила нам животе, вама се много тога значајног догодило. Верили сте своју вољену Џени, емитована је и успешно прошла код публике серија "Клан". Ангажовани сте и у новим серијама, филму, радите квиз "Штоперица" на Б 92...?

- Дивно је бити срећан и треба се стално трудити око тога. У времену у којем живимо, мада свако време носи своје бреме, и ја сам научио да ценим срећу. Такође сам научио да моја среће не зависи само од мене, већ и од среће и здравља мојих ближњих. Истина је, мени су се у последњих годину дана десиле јако лепе ствари и на приватном и на пословном плану, међутим, не могу у потпуности да будем срећан када су се неки немили и тешки догађаји дешавали и мојој породици и мени блиским и драгим људима, људима око нас. На приватном и пословном плану чека ме много изазова и трудићу се да их решим најбоље што могу и да што више будем срећан. Немам мало година, и моја генерација мора да реши нека озбиљна животна питања. Спреман сам и за нове изазове и нова искушења.

Фото Промо /Архива

* Са нестрпљењем чекамо серију "Време зла", коју је продуцирао ваш колега Горан Шушљик, а режирао Иван Живковић, али и филм "Небеса" редитеља Срђана Драгојевића. Кога играте у серији, а кога у филму?

- Велика част и задовољство ми је било да сарађујем са Срђаном Драгојевићем. Имао сам прилику да радим са њим неколико реклама, али када ме је позвао за филм, без кастинга, за ту једну фину епизодну улогу, био сам стварно срећан, а када сам прочитао сценарио који је написао за "Небеса", био сам још више одушевљен. Тај сценарио је један од најбољих које сам у скорије време прочитао. Имао сам увек жељу да сарађујем с њим на филму, и, ево, сада се то остварило. Играм улогу Саше, он је помоћник у галерији, помало је чудан, исфеминизиран лик који обожава уметност, свега се плаши, али све покушава да задовољи своју газдарицу. Уживао сам на снимању и једва чекам да погледам филм. Што се тиче "Времена зла", имао сам прилику да са Иваном сарађујем и раније, а Горан Шушљик је мултиталентовани уметник, легенда, велики глумац. Посебно ми је драго што у том пројекту играм младог Добрицу Ћосића, "оца нације", велику и значајну књижевну и историјску личност. Једва чекам премијеру, или да крене серија да видим какав сам посао урадио. Имао сам велику одговорност, али и трему, што је разумљиво кад играте велику историјску личност.

ДВЕ ДЕЧЈЕ ПРЕМИЈЕРЕ

У МАТИЧНОМ позоришту, "Бошко Буха", Урош ради на две дечје представе:

- У "Хајди", по адаптацији Миљане Деполо и режији Ђурђе Тешић, играм више улога - дечака Петра, приповедача, пекара и црквењака, а у "Мачору у чизмама", коју је написао Игор Бојовић а режирао Југ Радивојевић, играм најмлађег млинаревог сина Тодора, који је поред мачора главни лик у представи. Премијере се очекују крајем априла или почетком маја, ако нам епидемиолошке прилике дозволе, али ми радимо пуном паром и надамо се да ће све кренути набоље и да ћемо дечицу поново вратити у позориште.

* Колико сте задовољни серијом "Клан", својом улогом и сарадњом са редитељем и колегама?

- Уживао сам и док сам се припремао за улогу у серији и док сам снимао. Бобан Скерлић је јако добар редитељ, професионалац, много зна о проблематици о којој је снимао серију и писао. Била ми је привилегија да радим са њим, поготово док смо се припремали за серију. То ми је било изузетно искуство, нешто потпуно ново за мене, јер никада нисам играо такав лик, опасног крими типа. Волим да гледам криминалистичке серије, али нисам веровао да бих икада могао да заиграм у таквој серији и било ми је јако драго када су ме "кастовали" за улогу Штурма. Једва чекам наставак снимања, планирано је да кренемо већ од маја, и ако упола буде тако добра атмосфера као у првом делу, други ће бити још још бољи. Једва чекам да се видим са својим колегама.

* Играли сте у сва три дела "Монтевидео, Бог те видео", и у филму и у серији лик Ђорђа Вујадиновића Носоње. Са ове дистанце, какве емоције вас вежу за тај пројекат, који је филмску и ТВ продукцију озбиљно променио, а вас избацио у први план?

- "Монтевидео" је био несвакидашњи и највећи пројекат на којем сам радио. Ми смо тада делом били свесни, а касније много више да је тај пројекат значајно променио нашу кинематографију, и у продукцијском делу, и у глумачком - изнедрио је много младих сјајних глумаца, који су касније "кидали" на свим пољима глуме. Био је то диван пројекат и за рад, и после за уживање "иза екрана", и за учествовање на многобројним премијерама, где сам упознао пуно сјајних људи. И локације на којима смо снимали биле су фантастичне, Београд, Панчево, Баранда, Вршац, Црна Гора, Италија, Тенерифи. "Монтевидео" је за мене био као друга завршена глумачка академија, пошто је читаво снимање трајало 4-5 година. На снимању сам упознао и другаре за цео живот, и своју партнерку за цео живот, од тог пројекта је све кренуло. "Монтевидео" никада нећу заборавити, јер је оставио дубок траг у мени. Он је већ сада евергрин који сви воле. Надам се само да ћу још једном имати прилику да радим на једном тако великом пројекту.

* Серије "Жигосани у рекету" и "Убице мога оца" одлично су прихваћене код публике. Да ли сте се удобније осећали у улози помоћног тренера Декија или адвоката Добрила Животијевића? Који жанр вам највише прија?

- Серије су сјајно прошле код публике, мислим да сада излази и пета сезона "Убица", што је сјајно. Имао сам срећу да радим у две сезоне у "Убицама", једној у "Жигосаним". Што се тиче улога, лично ми више одговарају, што се види и по пројектима које сам радио, комични ликови. Ту се осећам као риба у води, а на публици је да каже где сам се боље снашао.

Фото Промо /Архива

 

ЛЕКОВИТА "ШТОПЕРИЦА"

* УСПЕШНО водите квиз "Штоперица" (Б 92). Нови формат, нови ви, или прави ви? Непосредан, ведар, шаљив, добронамеран? Какво искуство вам је донела "Штоперица" које до сада нисте искусили?

- Кренула је друга сезона овог "уличног" квиза који је за кратко време постао јако гледан и омиљен код публике. То је за мене био нови задатак, улога водитеља. Драго ми је што радим "Штоперицу", волим да се шалим са људима, да се дружим, пропутовао сам и упозано многе градове, видео како живе људи ван Београда. Тај ведар дух квиза ми баш прија. Све је некако здраво, духовито, добронамерно, дружељубиво, самим тим и лековито. Екипа је сјајна, искуство потпуно другачије, ново и занимљиво. Драго ми је да сам направио искорак из мог глумачког посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)