"ТАЈНЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ" И У СЛОВЕНИЈИ: Редитељ и продуцент Дејан Караклајић о наставку популарне серије

Ј. БАЊАНИН

27. 03. 2021. у 10:38

СЕРИЈА "Тајне винове лозе", настала по идеји Дејана Караклајића и причи Мирјане Бобић Мојсиловић, несумњиво је била међу најгледанијим програмима на домаћим телевизијама.

ТАЈНЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ И У СЛОВЕНИЈИ: Редитељ и продуцент Дејан Караклајић о наставку популарне серије

Фото М. Обрадовић

За веома кратко време узбудљива сага о две виноградарске породице, љубави, тајнама и злочинима привукла је огромну пажњу гледалаца и, упркос одређеним критикама, постала неизбежна вечерња забава за милионе који су помно пратили неочекиване догађаје и мистериозне заплете. Великој популарности серије свакако су допринели главни глумци Слобода Мићаловић и Војин Ћетковић у ликовима Вере Смиљанић и Вука Томовића, као и остатак екипе. Прва сезона популарне мелодраме, настале у копродукцији "Телекома Србије" и куће "Мет Ро", многе дилеме је оставила неразјашњеним, те публика жељно ишчекује наставак.

- Серија је фантастично прошла. Радим један од ретких послова у коме постоји одјек гледаности по бројевима и ту нема намештаљки или награђивања због симпатисања. Што значи да смо потрефили потребу српског гледалишта, и не само нашег пошто су серију преко "Телекома Србије" пратили и у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Судећи по коментарима које добијам, погодили смо жицу и тамошње публике. Срећу ме непознати људи на улици и питају: "Када ће наставак?" и "Зашто сте сад прекинули?". Све те реакције говоре да је цео тим направио нешто добро. Поврх свега, и Словенци су узели серију. Биле су раније на њиховим каналима Поп ТВ и Планет ТВ СИ веома популарне серије о винарима. Ових дана приватна телевизија Поп ТВ, која има већу гледаност и од РТВ Словеније, откупила је права за приказивање "Тајни винове лозе" - открива за "ТВ новости" продуцент и један од редитеља серије Дејан Караклајић.

Идеја за наставак приче има, каже наш саговорник, и тим сценариста, предвођен креативним продуцентом и редитељем Марком Манојловићем, пише другу сезону од 36 епизода.

- Поново смо пронашли нешто ново, изузетно, различито и интересантно, попут вина "теодора", односно истиниту причу, јер не желим да правим измишљене приче. Много пратећих елемената, попут судбине лика Зорана који се у манастиру лечи од алкохолизма, важно је за причу. И у наставку ћемо направити односе и проблеме који произилазе из реалног живота. Мислим да је један од разлога успеха серије лака идентификација публике са ликовима. Нажалост немамо ни капацитете, а ни драматуршке потребе да још негде сместимо радњу. Довољне су две различите средине, северна и источна Србија, које се баве производњом вина.

Као што је серија "Дамин гамбит" скренула пажњу на шах, тако су "Тајне" повећале потражњу за сортом багрином и не само за њом, надовезује се Караклајић:

- Из "Винарије Звонко Богдан", која нам је дала да сликамо спољашност зграде и њихове винограде, јавили су нам да су током емитовања недељно имали 5.000 посета сајту. Такође, посетиоци винарије питали су их где су Вукова канцеларија, спаваћа соба Томовића и остале просторије, несвесни тога да смо ентеријере снимали у студију. Људи су почели много више да се интересују и за Неготинску Крајину и наша вина. За серију смо имали саветника, енолога Микија Марковића из Тополе, ког знам годинама. Са њим смо разговарали шта бисмо могли да искористимо и која врста грожђа је чудна, несвакидашња или ретка. Он је рекао да постоји аутохтона сорта багрина за коју нико од нас није чуо. Тако смо сазнали за бело вино које се прави од црвенкастог грожђа, што нам је било интересантно. Кроз серију смо промовисали вино, а не нечију производњу. Додуше, у Србији постоје два винограда под багрином и мали број флаша. Надам се да смо помогли да се та сорта грожђа више засади и да ћемо за три-четири године имати вино од тих засада винове лозе - закључује Дејан Караклајић.

Многи ће на одговоре какву улогу ће имати лик који се појавио на крају прве сезоне, а кога тумачи Никола Којо, шта ће бити са багрином након што је виноград изгорео, хоће ли Јелена пристати да се разведе од Вука, који су мотиви Вериног "оживелог" мужа Ненада, који се годинама крио у манастиру, и хоће ли се Вук и Вера изборити за своју љубав, морати још мало да се стрпе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)