ТОРБИЦИ НАГРАДА "БОЈАН СТУПИЦА": Постхумно додељено угледно признање УДУС-а

В. В. С.

08. 03. 2021. у 19:58

У СОМБОРСКОМ Народном позоришту, после одигране представе "Тартиф", ауторског пројекта Игора Вука Торбице, постхумно је додељена награда "Бојан Ступица" прерано преминулом редитељу.

ТОРБИЦИ НАГРАДА БОЈАН СТУПИЦА: Постхумно додељено угледно признање УДУС-а

Фото И. Маринковић/приватна архива

За ово признање Удружења драмских уметника Србије у 2019. години конкурисала су најбоља редитељска остварења професионалних позоришта у земљи, а о лауреату је одлучивао жири којим је председавала редитељка Ана Томовић и чланови, редитељ Андраш Урбан и драматург Федор Шили. Донели су једногласну одлуку да "Ступица" припадне Торбици за представу "Тартиф", у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта из Новог Сада.

- Игор Вук Торбица је редитељ који је снажно обележио протеклу деценију нашег позоришта. У "Тартифу", полазећи од Молијеровог комада, ставља у први план породичне односе и проблеме који настају при немогућности или невољности комуникације, које нас чине подложним манипулацијама и преварама. Вешто и с лакоћом, представу води из комедије у трагедију, дајући изванредан пример друштвено ангажованог позоришта са високим уметничким дометом - наводи се у образложењу жирија.

Награда је уручена његовој животној сапутници, глумици Хани Селимовић, која је између осталог рекла:

- Покушаћу кратко и без формалности, јер је Игор био човек садржаја, а не човек форме. И верујем да је све оно важно већ речено у представи коју сте гледали. Ово иде у руке Игоровом оцу. Игор је био човек који је умео на посебан, незабораван и непоновљив начин да спроведе друге људе кроз искуство. Био је готово као човек у некој мисији. И у томе је био јединствен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)