УСВОЈЕНА ИНИЦИЈАТИВА: Небојша Глоговац добија сокак у Београду

Танјуг

08. 03. 2021. у 13:55

КОМИСИЈА за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда на данашњој седници усвојила је иницијативу Југословенског драмског позоришта да се у престоници именује Сокак Небојше Глоговца.

УСВОЈЕНА ИНИЦИЈАТИВА: Небојша Глоговац добија сокак у Београду

Фото П. Милошевић

У иницијативи ЈДП-а наводи се да је Небојша Глоговац, као један од највећих глумаца у историји српског глумишта, играјући с пођеднаким великим успехом класични репертоар и савремене генерацијске улоге у представама и филмовима, снажно обележио период у коме је стварао.

Наводе да његово дело остаје у трајном наслеђу будућих поколења.

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, Андреа Радуловић, истакла је значај чувања сећања на Глоговца, који је оставио велики печат на нашу културу.

-Небојша Глоговац је својом појавом и својим талентом представљао нешто аутентично и њему својствено у свету глуме. Својим непроцењивим доприносом развоју културних вредности у престоници и шире, оставио је дубок траг, који никада неће бити избрисан и који ће се чувати за будуће генерације. Именовањем улице остаће упамћен као један од највећих у свом, нажалост, кратком животном лету - рекла је Радуловићева.

Чланови Комисије су усвојили и заједничку иницијативу дневног листа "Вечерње новости" и заменика градоначелника Горана Весића, да се подигне споменик јунацима Мојковачке битке.

-Сматрам да је данас, више од читавог века након Мојковачке битке и Првог светског рата, не само прикладно већ и неопходно да се одужимо црногорској армији и црногорском народу на скоро јединственом примеру жртве војске једне земље за војску друге земље. Без ове жртве, победа Србије у Првом светском рату и сам опстанак српства били би доведени у питање - навео је Весић у иницијативи.

- Без Мојковачке битке опоравак српске војске на Крфу, као и пробој Солунског фронта, не би били могући на начин на који су се одиграли. Иако је трајала непуна два дана, Мојковачка битка један је од преломних тренутака у историји нашег народа и самим тим сећање и разумевање овог догађаја је од изузетног значаја за младе, као и за све грађане Београда и Србије - истакао је Весић.

На седници Комисије усвојена је и иницијатива Амбасаде Индије у Београду да се подигне споменик-биста чувеном индијском и светском књижевнику Рабиндранату Тагори у Парку пријатељства на Ушћу.

Рабиндранат Тагор био је први књижевник из Азије који је 1913. године добио Нобелову награду за књижевност за своју књигу "Гитанђали".

У новембру 1926. године, Тагоре је посетио Београд и одржао предавања на Универзитету у Београду и Коларчевом универзитету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)